*
top of page

Kad se reklame i obavijesti stave u red

Updated: Dec 6, 2020

Svi smo svakodnevno svjedoci reklamne gerile i agresivnog oglašavanja gdje god se nalazili u gradu. Razne vrste oglašavanja možemo pronaći po zidovima, izlozima zatvorenih lokala, na olucima, prometnim putokazima pa čak i samim semaforima. Očito je da se pojedinci ili više njih vode logikom da u velikoj gradskoj prometnoj džungli, njihov reklamni doprinos, predstavlja nužni dio urbane komunikacije.Da su takve intervencije neprihvaćene i da oduvijek postoji težnja ka modernim i posloženim gradovima te organiziranju nereda, govori nam i ova priča. Na današnji dan, 1. srpnja 1855. godine, u Berlinu, na raskrižju Münzstraße i današnje Almstadtstraße, postavljen je prvi, Litfaßsäule, odnosno reklamni stup.


Prije postavljanja reklamnih stupova, Berlin je imao velikih problema s oglasima. Oglasi su bili razbacani po cijelom gradu, od zidova do ograda i svuda između njih. Rašireni nered iritirao je jednog od stanovnika te je pametni tiskar i izdavač Ernsta Litfaß predložio reklamne stupove koji su postavljeni na najprometnijim uglovima i platoima Berlina kao organizirana alternativa reklamiranja i težnja ka čišćem gradu. Ideja je prihvaćena i gradske vlasti pristale su naručiti 150 stupova kao službeni sustav za plaćene reklame, a stupovi su bili obloženi primamljivim i informativnim obavijestima za kulturne institucije poput kazališta, plesnih dvorana i slične evente.

Neobični stupovi visoki 3 metra doživjeli su veliku popularnost među stanovnicima Berlina. Kroz desetljeća Litfaßsäule je postao simbol Berlina, a mnogi ga se možda sjećaju i sa naslovnice dječje knjige "Emil i detektivi" autora Ericha Kästnera.

Danas postoji preko 50.000 Litfaßsäula u uporabi u cijeloj Njemačkoj, a i dalje služe kao popularan i praktičan oglasni kanal za lokalne događaje. Iako su mnogi izvorni stupovi Berlina otada uklonjeni ili zamijenjeni novijim modelima, jasno je da Litfaßsäule i dalje drže posebno mjesto u srcima stanovnika grada.Reklamni stupovi danas su vidljivi u mnogim gradovima diljem svijeta. Različitih dimenzija i formata, ali s istom funkcijom.

I jasnom porukom: informacija da, ali na pravom mjestu i u pravo vrijeme!


Grad Berlin samo je jedan primjer kako kad ima načina, uz dobru volju, moguće je i svaki drugi grad i građane dovesti u red.


Poruka na reklamnom stupu u Varaždinu itekako nam je privukla pažnju. A vama?


#budikaohobotnica#hobotnicasastavom#pozitivnstavuprometu#želimznativišeAutor: Sanja Paić

Foto: Sanja Paić, Internet

41 views0 comments
bottom of page