*
top of page

Kad nam se pogledi susretnu u tvom lijevom retrovizoru…

Zanimljiva je količina frustracija samoprozvanih prometnih stručnjaka koji su podijeljeni na osudu jednog od dva nastradala života. Vjerujem da ti stručnjaci imaju uvid u dokumentaciju nesreće ili su osobno svjedočili tragediji pa sve znaju.Nisam sudac da određujem krivicu nego želim iznjeti svoje mišljenje kao aktivni sudionik prometa na biciklu prvih 24 godine mog života, kasnije na motociklu i automobilu, stoga imam pravo puno toga reći iz osobnog iskustva i daleko je od crnog i bijelog.


Kao motorist koji 80% vožnje na motociklu vozi po gradu, primjećujem ono što vozač auta niti ne pomisli da je bitno za sigurnost. Kad sam iza tebe, vidim da kopaš nos, lajkaš po fejsu, piješ kavu, kuhaš kavu, vidim koji radio slušaš i vidim da li me vidiš. Prelazim te tek kad nam se pogledi susretnu u tvom lijevom retrovizoru. Jedno normalno puštanje pješaka na zebri se u sekundi pretvori u katastrofu jer kreten u autu iza tipka na mobitel. Nakon sranja voliš reći "stvorio se niotkud", al zapravo "nisi gledao!!!" jer imao si loš dan, stigla poruka na mob ili jednostavno volan nije za tebe.Biciklisti su posebna priča i nedostatak biciklističkih staza ih stavlja u najugroženiju skupinu u prometu. Također je evidentan nedostatak prometne kulture koja ih dodatno ugrožava. Kao vozač auta, više puta sam skoro imao bliski susret s biciklistima, ne zbog svoje brzine, nego zbog njihove nekulture - naglog skretanja s pješačke staze na cestu, jurnjave preko pješačkog i sl. 90% ih nema kacigu, svjetla ili reflektirajuću odjeću. Čudim se da ih nema više nastradalih, naročito kad ih busevi zaobilaze na cestama, dok siroti izbjegavaju šahtove upuštene 10cm u asfalt!?!! Koliko je biciklističkih staza moglo biti napravljeno umjesto fontana i nepotrebnih preplaćenih spomenika??? Rijetki biciklisti stoje na semaforu, naročito na sporednim križanjima sa slabijim prometom. Pritom se ne mora ništa desiti, ali i može. Nadam se da neće.

Znam za slučaj kad je motorist nastradao izbjegavajuć biciklistu, siroti dečko je pritom preminuo. Biciklist je netaknut otišao, do danas nepoznat i nadam se da ne spava mirno. Nepoznatih počinitelja ima na pretek.


Uz svu pažnju sranja se dese ako i kad nam je suđeno.

Voziti 30kmh ispod ograničenja nije sigurna vožnja, poštujte sebe i druge, vozite gledanjem i glavom.Autor: Krešimir Buden

Foto: Unsplash

38 views0 comments
bottom of page