*
top of page

Jednosmjerna ulica EU birokrata

Danas sam bio član povjerenstva na obrani specijalističkog diplomskog rada kojim je obrađena tema utjecaja Schengenskog sporazuma na turizam Republike Hrvatske. Studentica je bila iz Gospića pa sam svoje pitanje počeo jednom šalom s društvenih mreža: „Samo mi možemo nazvat jednosmjernu ulicu po Nikoli Tesli”.


Nakon toga sam rekao kako je često jednosmjerna komunikacija s EU birokratima. Tako je nekako koncipiran i njen rad. Prvenstveno je obrađivala što bi mi mogli dobiti ulaskom u „Schengen“. Pokazala je povećanje broja stranih turista nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a navodila je i prednosti za područje granica. Kako nije dvosmjerno istraživala temu predložio sam joj za buduća istraživanja da pokuša usporediti broj turističkih odlazaka naših građana u zemlje Europske unije. Isto tako sam siguran kako će Europska unija biti sretna što se širi i što će imati podršku Hrvatske za približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Osobito vjerujem kako će se aktualizirati obnova Unske pruge koja je bila žila kucavica za pogranične krajeve i s jedne i s druge strane granice.


Kad sam već kod željeznice, mogu reći kako nije ni čudno da ova mlada studentica tako razmišlja. Primjer je vodstvo HŽ Carga koje je, nakon vlastitog osposobljavanja za tržišni nastup i opstanak, ipak u startu prihvatilo smanjenje rada i prihoda. Obrazloženje je bilo kako će strani prijevoznici preuzeti dobar dio međunarodnih tokova. Zanimljivo je kako ni u jednoj projekciji nisu govorili o nastupu HŽ Carga na tržištima izvan Hrvatske. Prošlo je od tada već 13 godina, a HŽ Cargo i dalje nema svoje vlakove izvan Hrvatske. Polako gubi i domaću bitku. I ono što je najbolje sve je u skladu s EU birokratima i direktivama koje smo pretočili u naše zakone. Kad tako iskusni menadžeri gledaju jednosmjerno, kako neće mladi osobe.


Šala s početka članka baš i nije šala, prije je tužna istina. Hrvatska se pretvorila u jednosmjernu ulicu.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Internet


7 views0 comments
bottom of page