*
top of page

Je li i tvoja lozinka sr.nje?!?

Lozinke (passwords) su kao ključevi od tvog stana: prva i osnovna prepreka između tvog privatnog prostora i onih koji bi tom prostoru nepozvano pristupili.Činjenica je da ,iako dobro zaključani stan, neće uvijek spriječiti lopova u provali, tako ni lozinke ne predstavljaju apsolutnu zaštitu, ALI ipak jesu vrlo važan korak koji će onemogućiti veliki broj zloupotreba.


Izrada lozinki je u današnje vrijeme prava vještina. Svako od nas barata velikim brojem lozinki i često smo lijeni potruditi se napraviti sigurne lozinke. Veliki broj ljudi koristi banalne lozinke poput “12345” ili niza slova kojima se ispisuje naše pravo ime ili nadimak i time omogućava ogroman broj neovlaštenih oblika korištenja naših računa na društvenim mrežama ili provale kriminalaca u naše bankovne račune ili kompjutere.


Provokativni reklamni panoi, kreativne agencije Akestam Holst izrađeni za organizaciju kibernetičke sigurnosti SSF, postavljeni diljem Švedske, podsjećaju građane da su njihove lozinke doslovno "sr.nje". Da, “sr.nje”- riječ je 16. najčešća internetska lozinka koja se koristi u Švedskoj.

Reklamni panoi zapravo se temelje na podacima s popisa najčešćih lozinki te uključuju: "sra.e", "ku.ac", "mama."

Tako je agencija ideju pretvorila u zabavnu i provokativnu kopiju s natpisima poput "F ***ing is bad" i "Your password is shit."


Kakve su tvoje lozinke? Napišite neku od trenutno neaktivnih. Npr. jedna od mojih najdražih je bila ”lozinka”.


Stručnjaci često navode da je veliki broj lozinki koje korisnici stvore zaista vrlo lak za pogađanje.

Šta čini jaku lozinku?

  1. Kompleksnost – dovoljno kompleksna je ona koju ni kompjuter ni osoba ne mogu pogoditi u nekom razumnom protoku vremena

  2. Unikatnost – nemoj koristiti floskule ili nizove reči koje formiraju uobičajene izraze u općoj upotrebi


Koraci stvaranja jake lozinke:

  1. Upotrijebi kombinaciju: malih slova (a-z), velikih slova (A-Z), brojeva (0-9) i znakova (!@#$%^&*()).

  2. Napravi niz od najmanje 8 karaktera iz koraka broj 1;

  3. Taj niz bi trebalo biti smišljen tako da ga možeš lako izmijeniti svakih 3-6 mjeseci ili češće u slučaju da je to nužno.


Primjer:

Osnovna lozinka za tvoj e-mail je: „k1sela!Vod4“. Ako želiš blago izmijeniti ovu lozinku, slijedeća verzija može biti: „k1sela@Vod4“ – promijenjen je “!”. Slijedeća može biti „k1sela#Vod4“ – promijenjen je “@“ i tako dalje...Uredila: Sanja Paić

Izvor: adage.com

Foto: SSF

30 views0 comments
bottom of page