*
top of page

Jači od Korone i potresa

Kad je počela kriza s Korona virusom ekipa iz 3sporta.com došla je na sjajnu ideju. Odlučili su organizirati virtualnu utrku „Jači od Korone“.

Utrka je virtualna jer se ne održava prava utrka gdje svi trkači trče zajedno te nema neku određenu stazu i udaljenost. Time su pokazali kako se svatko na svoj način suočava s ovim opakim virusom.Odlučio sam se pridružiti te nagovorio predsjednicu Instituta Sanju na sudjelovanje. Kako se vrijeme utrke približavalo, a Korona postajala sve opasnija sužavao se prostor gdje bi uopće mogli trčati. Trebalo je dobro razmisliti kako trčati bez ugrožavanja svojeg zdravlja i zdravlja drugih ljudi. Osobito što u Institutu podržavamo parolu „ostani doma“.

Prije tri tjedna, uz Koronu uzdrmao nas je jak potres u Zagrebu. Od tada je više od 800 puta protresao Zagrepčane.


U meni je sve kuhalo. U životu sam prošao situacije opasne za život pa i neizvjesnosti. Prošao sam i obnovu porušene kuće, ali i strpljivost građenja svega ispočetka. Takvo životno iskustvo usmjerilo me je prema upravljanju rizicima i kriznim situacijama te preventivnim aktivnostima.

Smatram važnim pokazati požrtvovnost prema ljudima koji su nastradali i čiji su život i domovi ugroženi. Smatram važnim reći: „O.K., sad nam se sve to dogodilo, ali ubuduće moramo napraviti sve kako bi se takve katastrofe svele na najnižu moguću mjeru”.Tako je došla ideja: trčati od KBC Dubrava preko Miroševca do Markuševca koji je epicetar zadnjih potresa i nazad preko Štefanovca i uz Dotrščinu do KBC Dubrava.Tu rizičnu ideju trebalo je usuglasiti i uskladiti unutar Instituta. Tako je došlo do dogovora. Kako bi se izbjegao kontakt trčat ćemo u ranijim satima dok nema ljudi. Trčat ćemo odvojeno i na različitim relacijama kako bi poštivali pravilo socijalne udaljenosti.

Moja relacija je od KBC Dubrava, ulicama Miroševca i Markuševca. Sanja će svoje aktivnosti trčanja i hodanja imati uz igralište NK Concordia netom uz Grad mladih. Oboje ćemo imati aktivnosti na potresom pogođenom području u majicama virtualne utrke „Jači od Korone“.


Dana, 13. travnja 2020. oboje smo izvukli najbolje od sebe. Aktivnost je uspjela i objave su podijeljene na facebook stranici TRČIMO!3sporta.com

Ovom pravom, ali istodobno i virtualnom utrkom podržali smo težnju ka zdravom i sigurnom životu.Govori se kako nam na jesen dolazi i Korona 2. S obzirom da je Zagreb na trusnom području, postoji mogućnost i novih potresa. Stoga se već sad trebamo pripremati kako bi spasili što više ljudi i materijalnih dobara u slučaju novih nedaća.

Ovom virtualnom utrkom safety.guru INSTITUT šalje poruku:

„Poduzmimo sustavne preventivne aktivnosti kako bi se što bolje snašli s novim krizama.“

Mi koji se bavimo promocijom kulture i sigurnosti u prometu vidimo velike mogućnosti za poboljšanje sustava i na tome ćemo ubuduće također raditi.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar / Sanja Paić

48 views0 comments
bottom of page