*
top of page

Inat pruga u Rijeci

U mnogim gradovima i turističkim destinacijama Europe ograničen je ili u potpunosti onemogućen pristup osobnim automobilima u sama središta. Na taj način se vodi briga o zaštiti vrijednosti tih odredišta. Prijevoz putnika osigurava se sve više javnim prijevozom i to s okolišno prihvatljivim pogonskim energentima. U Bologni se tako u središte grada može doći autobusima javnog prijevoza koji je na plin, a u Firencu je najbolje autobus ostaviti u prigradskim naseljima i u središte doći vlakom. Kod nas je javni prijevoz još uvijek nedovoljno zastupljen pa većina koristi osobne automobile i kroz samo središte gradova pa i turističkih odredišta. Većina turističkih odredišta tako su zatrpana automobilima koji zauzimaju ceste ali i svaki centimetar slobodnog prostora kako bi se parkirali što bliže moru. Ništa drugačije nije niti u gradovima poput Zagreba koji je također zatrpan automobilima i gužvama, osobito nakon potresa kad se radi obnove zgrada zatrpavaju po jedna traka na svakoj prometnici. Posebna priča su gradovi koji su turistička središta ali i trajektne luke, poput Splita i Rijeke.


Davno sam pisao o inat biljci koja niče iz ničega. Iz betona, ili iz praga. Žive tamo gdje se nitko ne bi nadao da mogu živjeti. Poput jedne takve inat biljke u Rijeci se nalazi inat pruga. To je lokalna pruga Rijeka – Rijeka Brajdica koja prolazi kroz samo središte grada.Rijeka je inače najveća luka i treći po veličini grad u Hrvatskoj. U Rijeci su razvijeni cestovni i željeznički promet koji Jadransko more povezuje s unutrašnjošću, ali i s odredištima u Srednjoj Europi. Uz samu obalu primjećuje se neobična pruga Rijeka – Rijeka Brajdica po kojoj svaki dan prođe desetak vlakova. Duga je oko 2 kilometra, a pretežno služi za dopremu i otpremu kontejnera iz kontejnerskog terminala Brajdice za kolodvor Rijeku i dalje u raznim smjerovima. Kako bi jedan vlak prošao tom relacijom potrebno mu je više od 5 minuta. Ona se proteže od željezničkog kolodvora Rijeka, preko autobusnog kolodvora na Žabici prema kontejnerskom terminalu Brajdica. Isto tako, prolazi neposredno uz gradsku tržnicu i kazalište. To su turističke atrakcije svakog grada pa i Rijeke. Posebna atraktivnost dolazi i zbog toga što se preko nje odvija i cestovni promet.


Za lokalno stanovništvo ta pruga je sve samo ne atrakcija. To je smetnja i ostavština iz prošle države. Svi bi rado da se ukine i da ostane samo cestovni promet. Sve bi to bilo u redu kad ne bi bilo Europske prijevozne politike koja potiče revitalizaciju željezničkog prometa i održive vidove prijevoza. Uz malo kreativnosti, pruga Rijeka – Rijeka Brajdica bi mogla biti inat pruga koja bi uz dobra tehnička, tehnološka i organizacijska rješenja mogla osigurati kvalitetan željeznički promet, a pri tome ne smetajući cestovnom prometu te ostati prometna i turistička atrakcija.Autor: Dražen Kaužljar

Video: Youtube / SGI

15 views0 comments
bottom of page