*
top of page

„Inat biljka“ u Istri

Updated: Feb 11, 2021

Postoje osobe koje vide ono što mi obični smrtnici ne vidimo. Tako sam danas saznao za „inat biljku“. To je biljka koja izraste iz betona ili iz ničega. Tamo gdje se nikad ne bi očekivalo. O njoj mi je pričala prijateljica koja je našla „inat biljku“ u dvorištu gdje radim. Puno sam puta kraj nje prošao, ali je nikad nisam primijetio. Ta lijepa „inat biljka“ obilježila mi je ovaj dan jer sam isti dan naišao na nešto slično – „inat biljku“ iz Istre. Dobro, ne baš biljku, ali evo priče.

Željeznica u Istri je u lošem, ako ne i gorem stanju nego u ostatku željezničke mreže. Tome se ne pridaje velika pozornost jer se smatra da je to tako posvuda pa i u Istri. Ipak u Istri ima nekoliko bitnih razlika:


· Za vrijeme Zajednice jugoslavenskih željeznica (ZJŽ) pruge u Istri su pripadale pod ŽG Ljubljana, a ne ŽTP Zagreb. Prelaskom u sustav željeznica u Hrvatskoj došlo je do velikih organizacijskih promjena koje su negativno utjecale na tehnološke i poslovne procese.


· Nakon osamostaljivanja Republike Slovenije i Republike Hrvatske taj dio pruge nije bio izravno povezan s ostatkom pruge na području Republike Hrvatske što je dodatno otežalo funkcioniranje željezničkog prometa u Istri.


· Kao što stara izreka kaže „Tko je bliže vatri, bolje se ogrije”, Istra je bila udaljena od središta HŽ-a i slabo se ,,grijala”.


To su razlozi zbog kojih sam na nekoliko okruglih stolova još 2006. godine predlagao osnivanje lokalnog upravitelja infrastrukture "Istarske željeznice" (još nije bilo podjele jedinstvenog željezničkog sustava). Naravno, svi su se na to nasmijali, a željeznički promet je toliko slabio u Istri da sam danas već zaboravio da tamo i postoji željeznica. I onda, u jednom danu oduševljenje broj dva. Inat broj dva. Naišao sam na novinski članak „KONFERENCIJA ZA NOVINARE ODRŽANA NA ŽELJEZNIČKOJ STANICI: Umjesto cestom, biciklisti od Kanfanara do Rovinja mogu ići prugom“, autorice Nine ORLOVIĆ RADIĆ koja je predstavila projekt Istarske razvojne agencije u suradnji pod nazivom ICARUS, koji se od početka godine provodi i financira u sklopu programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Opći cilj projekta je poboljšanje kvalitete, sigurnosti i ekološke održivosti prijevoznih usluga. U sklopu projekta planira se prenamijeniti staru željezničku prugu Rovinj-Kanfanar u biciklističku stazu dugu 21 kilometar.


I tako, iako u Istri i ostalim dijelovima Republike Hrvatske prevladava cestovni promet, čak se i područja željezničke infrastrukture pretvaraju u cestovne prometnice, Istarska razvojna agencija poput „inat biljke“ želi u Istri ponovo oživjeti željeznicu. Za svaku pohvalu.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Barbara Ban / helloistria.com


79 views0 comments
bottom of page