*
top of page

Imate li minutu vremena? "Ne, žurim se!"

Updated: Jul 11, 2019

safety.guru INSTITUT stavlja čovjeka u središtu prometnog sustava. Sve aktivnosti i projekti temelje se na tom stavu.

Tako i projekt vezan uz divlje prijelaze. Ova priča je o korisnicima divljih prijelaza. Njihovom ponašanju, razmišljanjima, stavovima i navikama. Kada govorimo o divljim prijelazima, javljaju nam se mnogi upitnici iznad glava i nedobiveni odgovori.

Zato je sastavljen kratki upitnik, a koji uključuje 7 pitanja koja smo uputili ljudima koji pruge prelaze na divljem prijelazu uz potok Vrapčak.


Pitanja su:

1. Znate li da je ovo jedan od najrizičnijih divljih prijelaza u Zagrebu?

2. Znate li da se 50% smrtno stradalih u željezničkom prometu upravo odnosi na stradavanja radi nedozvoljenog hodanja po pruzi?

3. Znate li koliko divljih prijelaza ima od Podsuseda do Sesveta?

4. Što mislite kako se osjećaju strojovođe kad skoro svakih 2 km vide ljude kako hodaju po pruzi?

5. Zašto Vi koristite ovaj divlji prijelaz?

6. Što bi predložili kao poboljšanje kako bi se smanjilo nedozvoljeno hodanje po pruzi?

7. Koristite li mobilni uređaj dok prelazite prugu?


Kako je ovo bilo preliminarno istraživanje odlučili smo ispitati 30 osoba koje prelaze preko pruge, ali i to je dalo neke zapanjujuće rezultate. Čak 46,7 % ispitanika, ili njih 14 na pitanje imate li minutu vremena da nam odgovorite na par pitanje o ovom divljem prijelazu je odgovorilo: „Nemam, žuri mi se“ te se uputili prema pruzi. „Ah ta žurba gdje nas dovede“ možda su najbolje odgovorili oni kojima se nije žurilo.


Svi ispitanici su rekli da znaju da je ovo jako opasan divlji prijelaz i da puno ljudi stradava na njima, ali svejedno ih je šokirala činjenica je da je 50 % smrtno stradalih zbog nedozvoljenog hodanja po pruzi.


O velikom broju stradalih čuli su iz medija, ali i sami su bili sudionici nekih od teških izvanrednih događaja i samoubojstava. Rijetko tko od ispitanika je znao da je više od 20 divljih prijelaza između Podsuseda i Sesveta.


Ispitanici su svjesni koliko je stresno strojovođama svako malo na pruzi gledati ljude kako hodaju. Svi ispitanici smatraju sebe odgovornima radi prelaska pruge. Upuštaju se u rizik zbog nedovoljne prometne kulture, odgovornosti pa i lijenosti jer im je tako brži i kraći put.


Predlažu različita rješenja za ovaj divlji prijelaz: divlji prijelaz pretvoriti u regularni pješački prijelaz, staviti veliki betonski zid da se odviknu od hodanja preko pruge te uređenje regularnog pothodnika kako bi bio prilagođen svim generacijama pješaka i biciklista.


Samo je jedna osoba s kojom smo razgovarali imala mobilni uređaj i slušalice. Nažalost, pored nas je na desetke mladih prošlo s mobilnim uređajima i slušalicama.


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar


59 views0 comments
bottom of page