*
top of page

Ima li budnih? Izaberi život!

Updated: Jun 28, 2019

Peti Globalni tjedan sigurnosti, a koji je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda, održan je u razdoblju od 6. do 12. svibnja 2019. diljem svijeta.


Naglasak kampanje bio je na liderima / ambasadorima sigurnosti u prometu, a koji su potrebni kako bi se postigli globalni ciljevi, među kojima je i težnja ka smanjenju prometnih nesreća i stradalih u prometu.


Sukladno navedenim ciljevima, u subotu, 11. svibnja 2019. organizirana je preventivna akcija upozorenja prelaska preko pruge na nelegalnom “divljem" prijelazu Oranice / Vrapčak , za pješake i bicikliste, pod nazivom „Ima li budnih? Izaberi život!“.


Navedeni nelegalni “divlji" prijelaz preko željezničke pruge izabran je zbog toga što na njemu:

• prosječno svakih 20 sekundi jedna osoba prelazi preko pruge

• svaka tek 16. osoba koristi regularan put kroz pothodnik uz ulicu Oranice

• vlak prolazi prosječno svake 3 minute

• korisnici divljeg prijelaza prilikom prelaska, u 13% slučajeva koriste mobitele i slušalice, a u 10% slučajeva prenose i bicikle.


Akciju su podržali Savez za željeznicu, Robert Kelemen iz grupe Vatra te mlada umjetnica Akademije likovnih umjetnosti, umjetničkog imena: hana k hana koja je za vrijeme akcije oslikala tematski grafit.


Sigurnost je najvažniji faktor u prometu, ali i onaj koji je najosjetljiviji. Sekunda neopreza, nesigurnosti ili brzine mogu dovesti do stravičnih posljedica.

Odgovornost je na svima nama. Akcijom je podržan život i sigurnost svih dionika u prometu!


Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=xpzmSbUWyQg


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Josip Peterlić / Sanja Paić34 views0 comments
bottom of page