*
top of page

Idejne podudarnosti

Updated: Feb 11, 2021

Primjena psihologijskih znanja na probleme prometa, posebno na ulogu čovjeka u prometu pomaže u prevenciji prometnih nesreća.

Uloga psihologa posebno je važna u provođenju sustavne edukacije za sigurno ponašanje u prometu, cjeloživotno učenje o prometnoj sigurnosti.

Pitanje percepcije prometnih znakova pri većim brzinama, što, kada i koliko čovjek uopće može uočiti u prometu, samo je jedan aspekt prometne sigurnosti u kojemu je doprinos psiholoških istraživanja nezamjenjiv.


Brojni su primjeri prometne signalizacije koja nije prilagođena čovjeku i načinu na koji on funkcionira, ne vodi se računa o osnovnim psihološkim principima percepcije i procesuiranja informacija, ne uzimaju se u obzir neke okolnosti, npr. nepovoljno psihofizičko stanje, lošiji uvjeti za vožnju ili jednostavno mogućnost ljudske pogreške, ne uzima se u obzir ni to da u prometu sudjeluju i ranjive skupine - djeca, starije osobe i invalidi.


Mnoge ovakve situacije mogle bi se izbjeći da u ergonomskom oblikovanju signalizacije u prometu sudjeluju i psiholozi, kako je to uobičajeno u mnogim državama EU.


Upitnik „Idejnih podudarnosti“ , odnosno Ilustrativnih asocijacija koje pojedinac vezuje uz određeni prometni pojam., samo je PRVA FAZA veće i glavnog/ jedinstvenog projekta naziva „OBLIKOVANJE PROMETNE SIGNALIZACIJE U SKLADU S ČOVJEKOVIM PERCEPTIVNIM SPOSOBNOSTIMA“

Upitnikom se želi obuhvatiti različite dobne skupine dionika prometa i njihove asocijacije…


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdG253o6FnRX6nW_nyhgBOUYj5bkh37AbxMKDLwZFCfKwqQsA/viewform?vc=0&c=0&w=1


Prosječno trajanje ankete: 5 minuta.


Bez razmišljanja, za zadanu riječ upiši prve 3 ilustrativne asocijacije koje ti padnu na pamet ili prozuje kroz glavu. Pri tome te asocijacije nemaju nikakvu kategorizaciju, već samo izaberi najbolje riječi kojom bi opisao određeni pojam.

Primjer SREĆA: osmijeh; sunce; toplina


Foto: Unsplash


__________________________________________________________________________________


PROJEKT: Oblikovanje prometne signalizacije u skladu s čovjekovim perceptivnim sposobnostima

SMJER: PSIHOLOGIJA

NASLOV: „IDEJNE PODUDARNOSTI“

CILJ: Prilagođavanje prometne signalizacije čovjeku / stvaranje lako shvatljivih znakova i pravila prometa.

PARTNER(I):

VRIJEDNOST PROJEKTA:

RAZDOBLJE: 2019.-2020.


STATUS: OTVOREN
31 views0 comments
bottom of page