*
top of page

Hotel California efekt u prometu

Updated: Jan 24

 

"Hotel California" je naslovna pjesma s istoimenog albuma američke rock grupe The Eagles. Od četiri albuma s vrhova glazbenih ljestvica taj album je ušao među deset najprodavanijih glazbenih albuma svih vremena. Pjesma „Hotel California“ smatra se njihovom najpoznatijom snimkom. Stihove pjesme tumačili su i obožavatelji i kritičari. Članovi benda The Eagles opisuju pjesmu kao svoju "interpretaciju visokog života u Los Angelesu". Autor stihova Don Henley u dokumentarnom filmu „Povijest The Eagles“ rekao je kako pjesma govori o "putovanju od nevinosti do iskustva", ali ima društveno politički stav jer se bavi tradicionalnim ili klasičnim temama sukoba tame i svjetla, dobra i zla, mladosti i starosti pa i duhovnog naspram svjetovnog. Pjesma je opisana kao "sve o američkoj dekadenciji i iscrpljenosti, previše novca, korupciji, drogama i aroganciji te premalo poniznosti i srca". Zbog takvog društveno političkog konteksta pjesme pojavio se u ekonomiji izraz „Hotel California efekta“ koji je korišten zaoznačavanje:


• negativnog učinka financijskih propisa na ulaganja i probleme s kojima su se strani ulagači suočavali prilikom izvlačenja novca iz Kine

• probleme pri napuštanju pružatelja usluga ili mreže društvenih medija ili pri napuštanju računarstva u cloudu.


Tu nije kraj prepoznavanju razmatranja „Hotel California efekta“ te se scenarije za Brexit povezuje s izrazom "Hotel California Brexit", a knjiga o tajnoj operaciji koju su izvodili timovi CIA-e i američkih specijalnih snaga u iračkom Kurdistanu uoči rata u Iraku nazvana je „Operacija Hotel California: Tajni rat u Iraku“.

 Pjesma Hotel California upozorava nas na postupke kada uljuljani u materijalno blještavilo izgubimo poniznost i ljubav što na kraju dovodi do negativnih posljedica. Imamo li mi takvih situacija u prometnom sustavu koje bi mogli nazvati „Hotel California effection traffic“?


Mnoge su zemlje u povijesti pokretale infrastrukturne projekte kako bi brže podigle gospodarstvo pa bi se u širem pogledu na prometni sustav kod nas mogli  zapitati o:

• učinkovitosti zaduživanja za izgradnju velikog broj kilometara autocesta iz čijeg se poslovanja danas teško može osigurati plaćanje troškova tekućeg poslovanja, a kamoli otplate kredita

• usmjerenosti u izgradnje željezničke pruge na Mediteranskom koridoru i zapuštanje ostalih prometnih pravaca

• potrebi većeg broja osobnih automobila zbog nesustavnog ulaganja u razvoj javnog prijevoza putnika

• preuzimanju na prijevoz niskotarifnih tereta (niže cijene prijevoza, veće količine ekološki štetnih tereta, brže uništavanje pruga i vagona), a zapuštanje kombiniranog transporta.


Posljedice loših odluka u infrastrukturnim projektima i prometnom sustavu djeluju i na građane pa bi se mogle promatrati odluke kroz uži pogled na prometni sustav u koji ulazi svatko od nas:

• zbog nezadovoljavajućeg javnog prijevoza kreditna zaduženja za nabavku jednog ili dva osobna automobila po kućanstvu

• zbog statusa ili sigurnosti bar jedan automobil je višeg ranga nego si možemo priuštiti

• zbog tempa života jača potreba za korištenjem automobila u svakoj prilici pa i svakodnevna vožnja djece do škole

• zbog navika teško nam je otići i do lokalne trgovine pješice i mnogi drugi primjeri.


Prometni sustav je skup i ako se njime učinkovito ne upravljanja posljedica može biti katastrofalna: nerealna zaduženja države i građana u prometni sustav koji ne omogućava visoku razinu kvalitete i sigurnosti u prometu. Ako su sudionici u prometu zbog nepoštivanja prometnih pravila odgovorni za prometne nesreće onda su i prometni planeri odgovorni za neupravljanje hazardima koji prethode uzrocima, odnosno pojavi „Hotel California efekta u prometu“.Autor: Dražen Kaužljar

40 views0 comments
bottom of page