*
top of page

Hodanje, bicikliranje i javni prijevoz ostaju najbolji način poboljšanja održivog kretanja gradovima

Dok na Zapadu vlada pomama za električnim skuterima i aplikacijama za nove načine gradskog prijevoza, Europska agencija za okoliš (EEA) upozorila je da takve usluge nisu zamjena za primjereni razvoj javnog prijevoza ako se želi razmišljati o okolišu i klimi.


”Hodanje, bicikliranje i javni prijevoz ostaju najbolji način poboljšanja održivog kretanja gradovima“ napisala je EEA u izvješću objavljenom u ponedjeljak.


Poboljšanja u prvom i zadnjem kilometru gradskog prijevoza ključno su područje u kojemu bi Europa trebala stvoriti održive sustave prijevoza kako bi ispunila dugoročne klimatske ciljeve, navodi se u izvješću.


Upozorava se da digitalizacija i prijevozne aplikacije mogu dobar gradski prijevoz još i poboljšati, no ne mogu nadomjestiti nerazvijeni javni prijevoz.


U izvješću se navodi da postoje koristi od zajedničkih vožnji temeljenih na korištenju aplikacija, no njihov učinak na okoliš nije uvijek pozitivan jer odvlače ljude od javnog prijevoza.


Druge loše strane u pogledu električnih skutera jesu materijali od kojih su proizvedeni te to što ih treba redovito odvoziti na punjenje.Uredila: Sanja Paić

Foto: Unsplash / Lucian Alexe

Izvor: Hina

19 views0 comments
bottom of page