*
top of page

Hobotnica sa stavom!

Updated: Feb 11, 2021

Došlo je vrijeme za aktivnosti u projektu „Budi kao hobotnica“ koji se bavi podizanjem svjesnosti o opasnostima uporabe i distrakciji prilikom korištenja mobitela i slušalica u prometu.

safety.guru INSTITUT je prepoznao ugroženost mladih osoba u prometu. Mladi i buntovni, traže autoritete i idole u glazbi ili sportu. Informacija koju pruža takav idol pretpostavljena je svemu dosadašnjem i ima snagu prenošenja i percipiranja važnih poruka.


Koncept i promotivna poruka “Budi kao hobotnica” nastao je kao asocijacija na multitasking i čovjekovo precjenjivanje vlastitih sposobnosti i aktivnosti u prometu, a s ciljem zadovoljavanja osobnih potreba. Usporedba s hobotnicom, inteligentnom životinjom, a koja se često zbog svojih mnogobrojnih krakova povezuje s višestrukim istovremenim aktivnostima.


Danas vam predstavljamo vizualno rješenje naše hobotnice sa stavom. Iako joj je mobitel u džepu, a slušalice u rukama, naša hobotnica je i dalje dobro raspoložena, strpljiva i sigurna u prometu!


Priča o hobotnici:

Hobotnica. Octopus vulgaris. Mekušac. Ima 8 krakova s kojima može dosegnuti udaljenost i do 3 metra. Hobotnica je odlično prilagođena životu u moru. Nevjerojatno je ljupka. Ima dobro razvijen mozak. Hobotnica je iznenađujuće inteligentna morska životinja. Zahvaljujući mnogobrojnim krakovima i inteligenciji, može paralelno obavljati više funkcika. Ipak, odlučuje se uvijek za jednu - prioritetnu! Hobotnica voli dobru glazbu i ples. Uživa u njoj na koncertima. U prometu ipak mobitel drži u džepu, a slušalice oko kraka.


Čovjek. Homo sapiens. Živo biće. Ima 4 kraka s kojima može dosegnuti udaljenost i do 1 metra. Čovjek je odlično prilagođen životu u gradu. Nevjerojatno je simpatičan. Ima visoko razvijen mozak. Čovjek je najinteligentnije i misaono biće. Zahvaljujući mnogobrojnim obavezama i aktivnostima, ignorira činjenicu da je multitasking mit i da je gotovo nemoguće obavljati dvije ili više radnji istovremeno i 100% učinkovito. Takvo djelovanje u prometu dovodi ga u rizik i opasnost od ozlijeđivanja, pa i smrti.


Budi kao hobotnica!
Autor: Dražen Kaužljar / Sanja Paić

Ilustracija: Eric Derocchi
342 views0 comments
bottom of page