*
top of page

‘GOLDEN HORIZON‘ Najveći jedrenjak s križnim jedrima u svijetu

Impresivni jedrenjak Golden Horizon, najveći brod s križnim jedrima na svijetu isplovio je jučer tijekom dana iz Brodosplita i vezan je na vanjskom gatu u splitskoj gradskoj luci, a danas bi trebao zaploviti prema Velikoj Britaniji.Golden Horizon svojevrsna je replika čuvenog jedrenjaka France II koji je izgrađen 1913. godine. Brod je dug 162 i širok 18,5 metara. Ima pet jarbola s 36 križnih jedara ukupne površine 6347 kvadratnih metara.


Predstavljanje ovog jedinstvenog broda održat će se nakon njegova dolaska u Britaniju. Nakon toga, krajem lipnja kreće prva plovidba s putnicima, a britanska kruzing kompanija Tradewind Voyages zadužena je za prodaju aranžmana, koja odlično ide, navodi se i dodaje kako će brod ploviti diljem svijeta, a prva tri mjeseca plovit će u blizini Velike Britanije.


Dug je 162 i širok 18,5 metra, nosivosti 2000 tona, ima pet paluba, a na njemu će biti smješteno 450 osoba od čega 300 putnika u 150 luksuznih kabina, te u 74 kabine 150 članova posade. Luksuzno je uređen, ali sa štihom i atmosferom koji podsjeća na stare jedrenjake. Ima prostor za biblioteku i velike salone, od čega se jedan proteže na tri palube. Na jedrenjaku je ugrađena najmodernija navigacijska i komunikacijska oprema, svaka kabina ima internet, telefon, televiziju, glazbu i ostala sredstva zabave, a cijeli brod je pokriven Wi-Fi signalom. Na otvorenim palubama su tri bara i tri bazena, od kojih jedan namijenjen za ronjenje te kuhinja koja se prostire na tri palube. Klimatizacija na brodu je izvedena prema visokim zahtjevima da bi zadovoljila komfor putnika u svim klimatskim uvjetima.

Jedrenjak je, između ostalog, poseban po tome što je isključivo namijenjen za jedrenje, premda ima dva potpuno neovisna motora električne propulzije. Veći ima 2500 kilovat sati, a manji 1700 kilovat sati. S ukupnom potrošnjom energije od oko 4200 kilovat sati, troši oko dvije tone nafte na sat. Uz rezervoar od 800 tona, motorom će bez punjenja moći prevaliti 400 sati vožnje.


Jedrenjak je opremljen s šest čamaca za spašavanje koji će služiti i kao tender čamci za prebacivanje putnika na plaže ili manje luke, te s osam splavi, četiri sportska čamca i dva manja čamca.


Ovaj jedrenjak može ploviti svim morima svijeta, pa čak i po Arktiku i Antarktiku zbog čega je izgrađen u skladu sa zahtjevima za klasu leda.


Ovo je prvi jedrenjak na svijetu s ugrađenim najvišim 'Safe return to port' sigurnosnim standardima, te ispunjava sve zahtjeve američke obalne straže, kao i Službe za javno zdravstvo SAD-a. Ovo je jedini jedrenjak na svijetu koji je dobio najvišu moguću klasu za buku i vibracije.- Upravo kombinacija povjesnog naslijeđa sa suvremenim stilom čini ovaj jedrenjak jedinstvenim. Pružajući iskustvo na brodu koje priliči njegovoj veličini, nudimo najviše standarde gastronomskog uživanja, smještaja i zabave. Otkrijte ikonične i zabačene lokacije svijeta na brodu koji se savršeno udružuje s bogatim jedriličarskim nasljeđem i modernim luksuzom - stoji u ponudi Tradewind Voyagesa.Foto: S.P

25 views0 comments
bottom of page