*
top of page

Gdje bježi pogled tijekom vožnje...

U sat vremena gradske vožnje vozači 3,3 kilometra voze bez da gledaju cestu. Odnosno, tijekom jednosatne vožnje brzinom od 50 km/h prosječan vozač ne gledajući cestu i promet prijeđe dužinu od gotovo 32 nogometna igrališta.


Francuski proizvođač automobila Peugeot proveo je istraživanje o aktivnostima vozača u automobilu tijekom vožnje. Koristio je tehnologiju praćenja očiju kako bi analizirao u kojem smjeru vozači gledaju dok voze. Tijekom vožnje vozači su nosili posebne naočale koje omogućavaju praćenje njihova pogleda. Tobii Pro 2 naočale imaju šest malih kamera koje svakih 0,05 sekundi bilježe položaj mrežnice.

Istraživanje je provedeno praćenjem više vozača koji su vozili 25 jednakih gradskih ruta dugih po deset kilometara. Pokazalo se da 7% vremena vozači ne gledaju u cestu ispred sebe. Gledaju u mobitel, u multimedijski zaslon u vozilu, u osobu u drugom vozilu ili na nogostupu, traže nešto po automobilu... Naravno, vozači gledaju i u retrovizore i instrumente automobila. U nešto boljoj situaciji su vozači koji bitne informacije vide na zaslonu automobila ili im je kontrolna ploča dobro pozicionirana, pa manje skreću pogled s ceste.Uz prebrzu vožnju i neprilagođenost brzine uvjetima na cesti, među čestim je uzrocima prometnih nezgoda upravo vozačeva neusredotočenost na vožnju.


Uredila: sanja Paić

Izvor: npscp.info


37 views0 comments
bottom of page