*
top of page

Gdje god odeš…

Orao i zec putovali su u druge krajeve. Orao je bio vrlo mudar i star dok je zec mlad i znatiželjan.

Iako je bila velika razlika u godinama, držali su se uvijek zajedno. Zec je stalno postavljao pitanja poput: “Zašto ono putujemo?” ili “Koliko još do tog lijepog kraja za koji govoriš?”, no orao bi uvijek odgovorio: “Saznat ćeš kad dođemo tamo.”No uskoro je uslijedilo vrlo zanimljivo pitanje koje je zateklo orla: “Znaš li možda što je ljepota života i što je tebi ljepota življenja?”


Orao stvarno nikad dosad nije toliko razmišljao kako bi dao odgovor na to pitanje. Nakon minuta i minuta razmišljanja napokon je progovorio: “Pa…nešto što je najljepše u životu jest to da gdje god odeš pronaći ćeš nekoga da ti bude prijatelj, ali najviše toga saznat ćeš hodajući kroz život.”


Zec je uistinu lagano dobivao prijatelje. No, još ga je jedno pitanje mučilo: “Ali orle…kako mogu svoj život učiniti ljepšim?


Orao mu na to odgovori: “Ako gledaš i misliš da je sve lijepo tada će to uistinu i biti. Ako imaš i vjere i nade uvijek će ti se događati samo lijepe stvari.”


I napokon su zec i orao stigli do tog predivnog kraja o kojem je orao pričao. Zec se činio toliko sretnim u životu. I orao je shvatio da samo dva odgovora na postavljena pitanja mogu stvarno jako utjecati na nečiji život. Lijepo je nekome pomoći pronaći smisao života.

Autor: “Basna o orlu i zecu”, Uma Kramar, 4.a, Katolička osnovna škola Josip Pavlišić, Rijeka

Foto: Unsplash

55 views0 comments
bottom of page