*
top of page

Gajnice imaju rješenje

Updated: Sep 10, 2020


Prošle godine intenzivno smo se bavili divljim prijelazima preko željezničke pruge. Prepoznali smo nekoliko najopasnijih divljih prijelaza na relaciji od Zaprešića do Sesveta.


Više postova posvetili smo toj temi, a glavna akcija provedena je na divljem prijelazu uz potok Vrapčak. Tu je sve pomalo stalo jer željeznička poduzeća nisu pokazala interes za rješavanje takvih opasnih prijelaza preko pruge.

Ipak nešto se događa. Popravljena je stara pasarela u Kustošiji koja je postala i svojevrsna atrakcija. Uređuje se pothodnik u Stenjevcu pa i to s nestrpljenjem očekujemo. Ovaj tekst, ipak je o jednom neobičnom divljem prijelazu.


Trčeći jučer peto kolo virtualne ljetne lige „Hrvatska trči“ odlučio sam se za relaciju od Malešnice do Podsuseda i nazad. I to uz prugu.

U blizini željezničkog stajališta Gajnice uređena je lijepa šetnica, a tu prolazi i potok Dubravica. Na potoku Dubravica izgrađena je vodenica, a uz nju postavljene klupe sa cvjetnim parkom. Ta dva detalja učinila su se zgodnima za podijeliti ih uz petu utrku. Nakon trčanja došao sam do Ulice Dubravica s južne strane pruge i napravio nekoliko fotografija. Tada me je primijetio vlasnik restorana, prišao i upitao zašto to fotografiram. Objasnio sam kako obično uz trčanje zabilježim poneki lijepi detalj. Onda se taj srdačni gospodin raspričao.

Namjera mu je tu napraviti izletište i aqua-park. Pozornicu za nastupe mladih rock bendova i slično. Također postaviti i vlak na kojem bi se igrali oni mlađih uzrasta. Primijetio je kako ljudi na tom mjestu prelaze prugu i želja mu je urediti dio i u pothodniku kako bi usmjerio pješake i tako izravno utjecao na sigurnost prometa.

Jedan divlji prijelaz mogao bi postati izletište na koje bi se moglo doći i vlakom. Koliko će u tome uspjeti moj sugovornik vrijeme će pokazati. Želim mu svu sreću u realizaciji planova, a s vama dijelim nekoliko fotografija. Možda vas privuku u Gajnice.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar

52 views0 comments
bottom of page