*
top of page

Funky vlakom na posao i u školu!

Updated: Feb 27, 2020

Kad su se prije 15 i više godina pojavili Ridderstråle i Nordström sa svojim knjigama „Funky business“ i „Karaoke kapitalizmom“, bili su pioniri u nekim razmišljanjima. Jedna mi je priča ostala urezana u sjećanje. Riječ je bila o klasičnim glazbenim albumima. Ulazim u generaciju kada smo rock albume slušali na pločama i kazetama. Kako bi došli do svoje omiljene dvije ili tri pjesme slušali smo cijeli album. Ova dva „mudraca“ su bila u pravu kad su rekli kako je to dio povijesti i da mladi sada žele svoje play liste. Danas su albumi postali više interes strastvenih kolekcionara nego klasične potrebe za dobrom glazbom. Glazba je postala dostupna na različite načine i prilagodljiva slušateljima. Nešto slično događa se i u prometu.
Prije 35 godina kad ste željeli kupiti „Stojadina“ (automobil Zastava 101), obavili bi sve potrebne obveze u prodajnom dijelu te bi vas prodavač kontaktirao da dođete po automobil i obratio vam se na sljedeći način: „Idemo sad u skladište kako bi odabrali boju svojeg „Stojadina“. Kad bi došli u skladište imali bi što vidjeti: svi automobili su bili crvene boje. Istina, u razvijenim zemljama je ponuda ipak bila raznovrsnija.


Danas je situacija znatno drugačija. Osim različitih opcija automobila, danas postoji mogućnost da svojeg „motornog ljubimca“ personalizirate. Dobijete poneki detalj po kojem će vaš automobil biti drugačiji od drugih. Na taj su način cestovna vozila dobila još jednu konkurentsku prednost pred željezničkim vozilima.


Željeznička vozila, osim što imaju dulji vijek trajanja od cestovnih vozila pa su tehnološki zaostala, nemaju personalizaciju. Ili možda imaju?


Prvo par riječi o vijeku trajanja. Teško je osjećati se zadovoljno u vagonu ili motornom vlaku starom 30 godina kada se do željezničkog kolodvora dovezemo motornim ljubimcem starim 4 ili 5 godina. Jednostavno, u željezničkim kupeima tada sve izgleda staro i monotono. Tehnološki neprilagođeno današnjim putnicima.


Kad je u pitanju personalizacija vlakova, vjerujem kako postoje neka konkretna rješenja: npr. novi elektromotorni vlak za Sisak s gradskim značajkama i slično. A što je sa starim „Mađarima“? I oni su personalizirani, ali na zabranjen način. Mladi grafiterski umjetnici, kao i svugdje u svijetu, sakriveni u mraku, na vlakovima ostavljaju svoja likovna dijela. Tako smo danas svjedoci šarenih vlakova u prigradskom prometu.

Ono što oni vjerojatno ne znaju ili o tome ne razmišljaju, a vrlo je važno za odvijanje prometa, da svojim „umjetničkim“ djelovanjem:


- prekrivaju i određene znamenke i slova nužne za sigurnost prometa,

- ugrožavaju sebi i drugima živote,

- rade materijalnu štetu jer čišćenje vlaka od grafita je velik trošak; i do 30.000 kuna,

- ukazuju na propuste željezničkih poduzeća jer vlakovi nisu čuvani,

- ukazuju na propuste željezničkih poduzeća koja ne primjećuju koliko su važni svojim korisnicima,

- ukazuju na propuste željezničkih poduzeća koja ne primjećuju koliko je željeznica važna za lokalnu zajednicu u kojoj se nalazi.


Prateći svjetske trendove, umjesto suprotstavljenih strana, željeznička poduzeća i lokalna zajednica bi mogli napraviti nevjerojatno lijepe i korisne akcije. U safety.guru INSTITUTU znamo koje i kako.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Internet

99 views0 comments
bottom of page