*
top of page

Francuska zabranila mobitele i tablete u osnovnoj školi

Updated: Jan 2, 2020

Francuski parlament je konačno prihvatio zabranu korištenja mobitela u osnovnim školama, što je bilo predizborno obećanje predsjednika Emmanuela Macrona koje oporba naziva 'kozmetičkim'.Zastupnici Macronove stranke Republika u pokretu (REM) koja ima većinu i zastupnici centra glasovali su za tekst u Narodnoj skupštini, donjem domu parlamenta a desnica i ljevica su bile suzdržane, nazivajući ga 'komunikacijskom operacijom', 'političkim oglasom' i 'posebnim zakonom' koji 'neće ništa promijeniti'.


Nacrt zakona zabranjuje uporabu bilo kakvog uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja, poput mobitela i tableta, u osnovnim školama koju u Francuskoj pohađaju djeca do 14. ili 15. godine. Srednje škole mogu, ali i ne moraju uvesti zabranu.


Iznimke su, naravno, uporaba tih uređaja 'u pedagoške svrhe', o čemu će odlučiti svaka školska ustanova svojim internim pravilnicima, te korištenje takvih uređaja za djecu s posebnim potrebama. Zakon će se odnositi i na izvanškolske aktivnosti kao što je sport. Srednje škole mogu, ali ne moraju, zabraniti mobitele i druge uređaje s mogućnošću mrežnog povezivanja, potpuno ili djelomično.


Uredila: Sanja Paić

Foto: Unsplash / McKaela Lee

14 views0 comments
bottom of page