*
top of page

Fakultet koji promiče kulturu i sigurnost u prometu

Updated: Dec 1, 2020

Zainteresirani nastupom profesora i studenata Sveučilišta Sjever na nedavnoj konferenciji „Planiranje nemotoriziranog prometa – jučer, danas, sutra“ zamolili smo doc. Dr. sc. Predraga Brleka da nam nas pobliže upozna s načinom rada na Sveučilištu Sjever.1. Što bi važno istaknuli za Sveučilište Sjever?

Brlek: „Sveučilište Sjever je javna, integrirana visokoškolska ustanova na kojoj trenutno studira preko 4.000 studenata i s oko 200 zaposlenika i preko 245 vanjskih predavača / istraživača raspoređenih u 14 odjela i 28 studijskih programa, s više od 80% studenata u takozvanim STEM područjima. Sveučilište Sjever radi na dva ravnopravna sveučilišna centra: Sveučilišni centar Varaždin i Sveučilišni centar Koprivnica.“


2. Što bi važno istaknuli za studij Održive mobilnosti i logistike?

Brlek: Prije tri godine pokrenut je sveučilišni diplomski studij Održive mobilnosti i logistike, kao jedinstveni diplomski studij u Europi. Temelji se na interdisciplinarnim načelima koji kombiniraju prometne, logističke, ekonomske i opće vrijednosti. Potpuno novi pristup i nastavni plan i program, stvoren je kroz  projekt Civitas Dynamo, a verificiran od strane Mcrit Consultinga iz Barcelone i Fraunhofer instituta iz Munchena. Kroz četiri semestra, studenti diplomskog studija imaju 14 obaveznih i preko 20 ponuđenih izbornih kolegija, pa će kroz takav izbor svatko naći ponešto za sebe. Također, na drugoj godini studenti mogu birati i smjer svojeg obrazovanja, i usmjeriti se prema održivoj mobilnosti na smjeru Održivi prometni sustavi ili logistici na smjeru Upravljanje logističkim sustavima.

Razvojem diplomskog studija, odlučili smo inovirati i preddiplomski studij, pa je studij Tehnička i gospodarska logistika preimenovan u Logistika i mobilnost, dok je sam kurikulum studija „refrešan“ s novim i aktualnim kolegijima, koji su odlična podloga za prelazak na diplomski studij.

Danas na dva preddiplomska i jednom diplomskom studiju studira oko 300 budućih prvostupnika i 90 magistara održive mobilnosti i logistike, a u planu je uvođenje i postdiplomskog studija u bližoj budućnosti.


3. Koliko zaposlenika je na odjelu?

Brlek: Odjel zapošljava dvadesetak nastavnika, znanstvenika i stručnjaka s više od 30 vanjskih suradnika - stručnjaka zaposlenih u području održive mobilnosti i logistike. Osim podučavanja, zaposlenici i studenti odjela uključeni su u projektne aktivnosti.


4. Koji projekti i aktivnosti su prepoznatljive kod vas?

Brlek: Trenutno na odjelu imamo otvorena dva Interreg projekta koja potiču smanjenje zagađenja uvođenjem održivih prometnih sustava i elektromobilnošću, „Capacity building for integrated low-carbon mobility planning in functional urban areas (LOW-CARB)“ i „Integrated actions towards enhanced e – mobility in european regions (E - MOB)“ te  projekt „ zaKOČI! – Take a Brake!“ kroz koji je planirano povećanje sigurnosti djece u prometu. U svim projektnim aktivnostima nastojimo uključiti zainteresirane studente, koji kroz istraživanja nadograđuju teorijska znanja, praktičnim.

Osim toga, popularizacijom struke i znanosti na Festivalu znanosti, Europskom tjednu mobilnosti, kroz organizaciju interdisciplinarnih radionica i odlaskom na terensku nastavu, potičemo studente na uključivanje u aktivnosti koje inače nisu uobičajene, no povratnom reakcijom i uključenjem sve više i više studenata uviđamo da smo na pravom putu.

Prošle godine pokrenuli smo i natjecanje u srednjim školama s ciljem popularizacije održive mobilnosti i logistike, na koje se mogu prijaviti timovi trećih i četvrtih razreda i razraditi neku tematiku vezanu uz održivu mobilnost ili logistiku. Najuspješnije prijave dobivaju bogate nagrade naših partnera, a tim s najboljim radom ima pravo na direktan upis na naš preddiplomski studij Logistike i mobilnosti.

Nakon svega navedenog nije ni čudno zašto su promotori kulture i sigurnosti u prometu!

Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Internet

104 views0 comments
bottom of page