*
top of page

„Everybody Hurts“ - nađi utjehu u prijatelju

U jeku realizacije projekta „Koraci koji čine razliku“ na području Zagreb Borongaja, doživio sam lakšu prometnu nesreću. Vozio sam iza automobila koji je u jednom trenutku stao sa strane s namjerom da se parkira. Tada sam dao žmigavac i krenuo ga zaobilaziti. U trenutku kad sam bio poravnat s njim naglo je krenuo i lagano udario u desnu stranu mojeg automobila. Brzine su bile male pa je i šteta bila samo na limu. Obavio sam kasnije i redoviti servis i automobil je bio spreman za tehnički pregled. Na tehničkom su utvrdili da postoje problemi s desnim prednjim kotačem te je mehaničar preporučio „špur“. Otišao sam do ovlaštene radionice, narušio se za sljedeći dan ujutro u 8 sati. Ujutro sam bio prvi na redu, tamo je već bila mlađa djevojka na blagajni, a uskoro je došao i mladi majstor. Dok je pripremao radionicu, zazvonio je telefon i naglo mu se promijenilo raspoloženje. Javili su mu kako je tijekom noći njegova baka napravila samoubojstvo. Otišao je, a ja sam sačekao drugog majstora.


Samoubojstva su tema o kojima se u našem društvu malo govori, a veliki su problem. Naime, godišnje se prosječno u Hrvatskoj dogodi oko 700 samoubojstava i najlošija smo zemlja po tom pitanju u Europskoj uniji. Ako se uzme da je to duplo više nego što bude smrtno stradalih u prometu, onda je stanje još više zabrinjavajuće. U crne brojke se može dodati i činjenica kako godišnje na željezničkoj pruzi više ljudi smrtno strada od samoubojstava nego u izvanrednim događajima.


Pjesma „Everbody Hurts“ od R.E.M. je osmisljena kako bi spašavala ljude od samoubojstva i ima nekoliko bitnih poruka: „Svi ponekad patimo“, „Drži se, ne diži ruku na sebe“, „Nisi sam, potraži utjehu kod prijatelja“. Pjesma je pisana jednostavnim stilom i izvrsno je prihvaćena kod svih generacija. Mnogi su se kasnije javljali članovima benda i govorili kako im je upravo „Everybody Hurts“ spasila život.Evo kako „Everybody Hurts“ izgleda na dijelu. Prije 15 godina vodio sam Poslove upravljanja sigurnošću. Sjećam se jednog neobičnog iskustva. Bio je vikend i zazvonio je službeni mobitel. Broj je bio nepoznat, a kad sam se javio s druge strane se predstavio svećenik iz Novog Zagreba. Pitao me jesam li ja Dražen Kaužljar te jesam li nadležan za sigurnost prometa u HŽ Infrastrukturi. Nakon potvrdnog odgovora rekao je da ima zamolbu. Naime, mladić iz njegove župe bio je dosta depresivan i nestao je od doma. Prijatelji tog mladića zvali su njega za pomoć. Tako se on sjetio kako bi mogao zamoliti da usporimo vlakove i dodatno obratimo pozornost na dionicama pruga u Novom Zagrebu. Rekao sam kako nema problema te se čuo s prijateljem iz Prometne operative i prenio zamolbu. Rekao sam da mi nije problem potpisati brzojavku i moguća zakašnjenja prebaciti na poslove koje vodim. Tako su strojovođe ubrzo bile upoznate s potencijalnim samoubojstvom. Nekoliko sati kasnije svećenik je ponovo zvao i rekao kako se mladić vratio doma te zahvalio na pomoći i suradnji.


Ovo je priča u dva smjera: ako ste u lošem periodu javite se prijateljima za društvo; ako primijetite nekoga u lošoj fazi, ne razmišljajte, priđite i ponudite mu društvo. To će već biti korak da se takva osoba pomakne iz crnih misli.


Uvijek postoji neki izlaz, umjesto dizanja ruke na sebe. Pa i jedna pozitivna priča s koncerta R.E.M u Austriji. Prije ulaza na stadion išli smo po piće na šank. To nam je bio prvi koncert izvan Hrvatske i prijatelj je rekao kako će on naručiti na engleskom jeziku: „Two beers and one coke.“ Konobar nas je čudno gledao, pa sam se ja ponudio kao polaznik prvog stupnja njemačkog jezika: „Zwei Bier und eine Cola.“ Konobar nas je i dalje čudno gledao pa smo se upitali kako uopće naručiti piće. Na to je konobar rekao: „Dečki, što ćete piti?!“

I tako nekako je to u skladu s pjesmom „Everybody Hurts“, ne odustaj, već će se pojaviti neko rješenje.


Autor: Dražen Kaužljar66 views0 comments
bottom of page