*
top of page

Europska prijestolnica kulture spremna je za inovacije i otvorena za različitosti

U petak 6. ožujka, uoči Međunarodnog dana žena, nove maske sa „ženskim“ figurama dobili su semafori na pješačkim prijelazima preko ulice Riva kod Trga 111. brigade HV-a, na raskrižju ulica  Henckeova-Riva-Riva boduli-Ivana Zajca – zapad te na raskrižju ulica Henckeova-Riva-Riva boduli-Ivana Zajca – istok.Današnjim postavljanjem novih maski na pješačke semaforske lanterne Rijeka ukupno ima šest „ženskih“ semafora, za čiju se pripremu i postavljenje pobrinula tvrtka Rijeka promet.

Ideja o semaforima sa ženskim, umjesto isključivo s muškim likom, nastala je po uzoru na pozitivnu praksu u drugim europskim gradovima.


Postavljanjem ženskih semafora nastoje se smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe i promovirati jednakost, a Rijeka je uvijek bila otvoren grad.
Podsjetimo, na semaforu kod riječke Palače Modello prije godinu dana zasvijetlio je prvi „ženski“ semafor u Rijeci i Hrvatskoj. Klasični muški lik pješaka zamijenjen je „ženskim“ na inicijativu Udruge SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava koju je prihvatio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.Izvor: ekovjesnik.hr

11 views0 comments
bottom of page