*
top of page

Dvostruka mjerila..

"Quod licet iovi, non licet bovi" ili što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu, kaže latinska izreka. Ova izreka govori o dvostrukim standardima – jedne koje vrijede za nas, druge koje primjenjujemo za druge ljude.


Jesmo li doista skloni koristiti dvostruke standarde?


Fenomen dvostrukih mjerila je nešto što je prisutno u svakom od nas, koliko god mi to htjeli potisnuti ili kontrolirati. Ono što smatramo ispravnim i moralnim kada su u pitanju drugi ljudi, ne primjenjujemo uvijek istom mjerom na sebe, barem ne u potpunosti. Uvijek nam se čini da su kod nas okolnosti bile nekako drugačije i smišljamo opravdanja kako se nismo držali istih kriterija za sebe.


Tako smo prilikom istraživanja "divljih" prijelaza na relaciji Čulinec - Sesvete uhvatili gospodina s biciklom na "divljaku". U razgovoru sa gospodinom saznali smo da živi u Austriji i da inače ne običava koristiti nelegalne prijelaze. Pogotovo ne u Austriji jer su ljudi onemogućeni zaštitnim ogradama, ali i zato što su uvedene velike kazne. Kaže da je inače savjestan dionik prometa te da poštuje prometne znakove i propise. Ali da je sada na godišnjem i da mu je vruće, a prijelaz jako daleko (cca 300 m).


Gospodin je stigao na godišnji i izgleda da se opustio više nego što je poželjno.


Autor: Sanja Paić

Video: Sanja Paić

328 views0 comments
bottom of page