*
top of page

Druga strana Boba Dylana: kinematografske slike, skulpture i crteži

Tijekom proteklih 60 godina, kantautor Bob Dylan napisao je neke od najslavnijih pjesama američke, ali i svjetske kulture. Njegovi pjesnički tekstovi i inovativne melodije, prikazane u hitovima kao što su “Blowin’ in the Wind” i “Like a Rolling Stone”, inspirirali su milijune antiratnih prosvjednika i brojne zvijezde rock ‘n’ rolla.

Danas 80-godišnji Dylan nastavlja nastupati i osvajati međunarodne nagrade, uključujući i Nobelovu nagradu za književnost 2016. i Pulitzerovu nagradu 2008. No, glazbenik je posljednjih desetljeća sve češće zanemarivao svoju gitaru i u ruke uzima kistove, olovke pa čak i lampe za zavarivanje. Malo po malo, preuzela ga je strast za vizualnom umjetnošću.


Obožavatelji su imali priliku vidjeti Dylanove kreacije izbliza na njegovoj prvoj opsežnoj umjetničkoj izložbi u Sjedinjenim Američkim Državama. U Muzeju umjetnosti Patricije i Philipa Frosta u Miamiju do 17. travnja 2022. trajala je izložba “Retrospectrum: Bob Dylan” koja predstavlja 200 Dylanovih skulptura, slika i crteža. Ovi radovi prethodno su već bili prikazani u Muzeju moderne umjetnosti u Šangaju 2019. godine.Neka djela datiraju još iz šezdesetih, no većina ih je nastala u posljednjih 15 godina. Dylan voli raditi u serijama, često mijenjajući umjetničke stilove. Stvorio je tako razne krajolike, prenio nostalgične prizore Americane duž Route 66, narisao ilustracije prema vlastitim tekstovima i naslikao živopisne prikaze gradova diljem svijeta. “Retrospectrum” također sadrži i neke od Dylanovih impozantnih skulptura od starog željeza.

I sam glazbenik piše kako je njegov umjetnički rad varirao tijekom godina, nalazeći inspiraciju u različitim dijelovima svijeta.


“Vidjeti mnoge moje radove godinama nakon što sam ih završio, fascinantno je iskustvo”, rekao je glazbenik. “Ja ih zapravo ne povezujem s nekim određenim vremenom, mjestom ili stanjem uma, već ih gledam kao dio dugog luka, svejedno bili do događanja u brazilskom Morretesu ili čovjek koji prodaje El País u Madridu.”


U Miamiju je premijerno predstavljena najnovija umjetnikova serija Deep Focus. Dylan je za ovaj projekt naslikao 40 velikih platna inspiriranih kadrovima iz poznatih filmova, uključujući “Na putu” (1981.) i “Shaft” iz 1971. godine. Sam Dylan u vodiču kroz izložbu objašnjava da je ovim radovima želio “istaknuti različite neprilike u kojima se ljudi nalaze”, usmjeravajući pozornost gledatelja na pojedinačne scene iz filmova.
Tekst: Storxbook / Mladen Smrekar

Fotografije: Press

7 views0 comments
bottom of page