*
top of page

Dostava hrane biciklom. Biti sit ili živ?!?

Updated: Jul 31, 2019

U zadnje vrijeme sve veći je hit dostava hrane biciklom naručene preko mobilnih aplikacija Wolf i Glove. O tome pišu mediji, a i sve ih se više može vidjeti u prometu. Mediji govore kako su oni spasioci restorana. Njihova obveza je u roku od 30 do 35 minuta dostaviti hranu na traženu adresu. U svojem radu naglasak stavljaju na brzinu i kvalitetu isporučene hrane, ali i vrstu naplate.


Kako se čini, na neke stvari se kod tih dostavljača nije mislilo. Sve češće se dostavljače na biciklima može vidjeti kako, u želji za što bržom isporukom, koriste prugu na nedozvoljenim mjestima, odnosno "divljim" prijelazima.


Možda će naručitelj hrane tako biti zadovoljniji, ali ovdje se pojavljuje niz pitanja:


Što je vrijednije? 2 minute brže dostavljena hrana ili život mladih biciklista koji vrše dostavu? Upozoravaju li u navedenim poduzećima izvršitelje / bicikliste na obveze vezane za sigurnost u prometu? Postoji li prodajna šteta za navedena poduzeća kad se bicikli s njihovim torbama nađe na pruzi? Razmišljaju li odgovorni u navedenim poduzećima pa i sami biciklisti s kakvim se stresnim situacija susreću strojovođe kad u blizini vide osobu koja prelazi prugu te prenosi bicikl i torbu s hranom?


Ako je većini svejedno za željeznički promet, onda bi barem više pozornosti trebali posvetiti pravilnom ponašaju u cestovnom prometu. Možda su mediji sada usmjereni na dostavu hrane biciklima kao trenutni hit, ali ako se neće razmišljati o načinu kako se njihovi biciklisti ponašaju u prometu, uskoro bi ove lijepe teme mogle završiti na stranicama crnih kronika.


I zato, ako vam naručena hrana stigne minutu ili dvije kasnije, nemojte se ljuti na dostavu, možda su te mlade osobe osviještene te su razmišljale o očuvanju svojeg zdravlja i života.


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar / Internet

94 views0 comments
bottom of page