*
top of page

"Djed Duga“ spašava selo oslikavajući kuće raznobojnom slikama

Updated: Nov 9, 2019

Prije nešto više od 10 godina, tada 86-godišnji Huang Yung-Fu suočio se s problemom. Tajvanska vlada prijetila je da će srušiti njegovo selo u kojem je on bio jedini preostali stanovnik, kako bi izgradila moderniji stambeni kompleks. Ponudili su mu novac da se spakira i preseli negdje drugdje, ali on nije mogao podnijeti pomisao da napusti jedini dom koji je ikada imao u Tajvanu. I tada je počeo slikati.
Huang, danas poznat kao "Djed Duga", rođen je u Kini. Nakon borbe u kinesko-japanskom ratu i Drugom svjetskom ratu, borio se za nacionalističku stranku, protiv komunističke vlade Mao Zedonga. Kada su nacionalisti izgubili, on i 2 milijuna drugih pobjegli su u Tajvan. Bio je  smješten u improviziranom selu,  izgrađenom nabrzinu zbog brojne vojske i njihovih obitelji koji su stalno pristizali. Ono što je trebalo biti privremeno rješenje s vremenom je postalo njegov dom.


I zato je bio vrlo neugodno iznenađen kada je, 40 godina kasnije, saznao da bi njegov dom mogao biti uništen. "Kada sam došao ovdje, u selu je bilo 1200 domaćinstava i svi smo bili zajedno i družili se kao jedna velika obitelj", Huang je podijelio za BBC. "Ali tada su se svi odselili ili umrli, a ja sam ostao sam i usamljen." Nemajući kamo otići, okrenuo se umjetnosti kako bi olakšao svoju patnju.


Prvo je naslikao malu pticu na svojoj kućici. Nastavilo se s mačkama, pticama i ljudima kojeje počeo slikati po zidovima praznih kuća u selu.


A onda, 2010. godine, student lokalnog sveučilišta naišao je na selo i nakon što je čuo Huangovu priču, obećao je da će mu pomoći. Snimio je nekoliko fotografija sela i započeo kampanju prikupljanja sredstava i molbu da se selo spasi od uništenja.


Vijest je postala viralna i ubrzo su svi saznali za „Djeda Dugu“. Osvajajući srce nacije, živopisno selo postalo je vrlo privlačno turistima i svake ga godine obiđe preko milijun posjetitelja. Najbolje od svega je da je Huang ostao u svom domu.


"Vlada je obećala da neće srušiti ovu kuću i ovo selo", rekao je. "Zbog toga sam vrlo sretan i zahvalan."


97-godišnji Huang Yung-fu poznat je kao "Djed Duga" zbog živopisnih slika koje je stvorio u svom selu.

U ovom privremenom vojnom naselju nekada je bilo 1200 obitelji, ali vlada je zaprijetila da ćega srušiti. Huang, koji je bio jedini preostali stanovnik, odbio se preseliti. Umjesto toga, uzeo je kist za farbanje i počeo slikati svaku površinu sela.


Nakon što je njegova priča došla u javnost, vlada je odlučila spasiti kuće. Sada preko milijun ljudi godišnje posjeti ovo šareno selo.
Uredila: Marela Sopta

Foto: Internet

77 views0 comments
bottom of page