*
top of page

Dječja igra sjena ovjekovječena na zidu pothodnika

U ono ‘davno’ doba kada nije bilo mobitela, tableta, društvenih mreža, Tik-Tokova i ostalih tehnološki čudesa, roditelji su svoju djecu prije spavanja zabavljali na razne maštovite načine.Pričali su im priče, čitali bajke, a ponekad su im znali prirediti i pravu predstavu na zidu igrajući se sa sjenama. Naravno, omiljene siluete bile su razne životinje koje su oživljavali svojim prstima, a o tome koliko bi bile velike ili male – ovisilo je o udaljenosti dlanova od izvora svjetla.


Sigurni smo da su brojni mališani obožavali ovu igru sjena, a bila je sjajna i za zbližavanje roditelja i djece jer je zajednička zabava bila zajamčena. Klinci su ujedno vrlo brzo počeli kopirati roditelji usavršavajući tehniku prikaza sjena.Jedan ugledni ulični umjetnik iz Glasgowa odlučio je ovjekovječiti tu dječju igru sjena(ma) i postao je prava senzacija, a njegovo street art djelo poznato i izvan granica Škotske, te nezaobilazna znamenitost tijekom turističkih tura u najvećem škotskom gradu.


Rogue-One, pravim imenom Bobby McNamara, oslikao je pothodnik ispod linije podzemne željeznice u kvartu Cowcaddens siluetama životinja, ali posebnu živopisnost njegovom projektu “Hand Shadow Puppets” daju upravo ruke koje formiraju te životinjske figure.


Naime, sve ruke koje je koristio za modeliranje bile su ruke prijatelja i obitelji. Na samom početku pothodnika su ruke njegovog oca za kojeg umjetnik nikada nije ni pomislio da će ga uspjeti natjerati na takvo nešto.


Čini se, međutim, da se ocu svidjela ideja i vizija, pa je rado pomogao sinu. Radili su nešto zajedno, baš kao što je ova igra sjena na zidu uvijek zbližavala roditelje i djecu.

Foto: Artpistol

Izvor: urbano.hr

8 views0 comments
bottom of page