*
top of page

Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

Jeste li znali da svakih šest sekundi netko pogine ili ostane trajni invalid u svijetu, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najčešće ginu mladi starosti od 15 do 29 godina. Crne statistike ukazuju kako je ove godine, vjerovali ili ne, na svjetskim cestama poginulo milijun ljudi, a više od milijun ih je ozlijeđeno.


Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom.


U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine. Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2011.– 2020. godine jedan od ciljeva je smanjenje broja smrtno stradalih za 50 posto u sljedećih deset godina. Ovim bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100 tisuća stanovnika.Uredila: Sanja Paić

Foto: Unsplash / Zoran Kokanović


9 views0 comments
bottom of page