*
top of page

Dan za STOP – podizanje svjesnosti motociklistima i biciklistima o opasnostima na žcp-ima

Updated: Jun 28, 2019

Projekt se odnosi na istraživanje problema s kojima se susreću motociklisti i biciklisti na željezničko- cestovnim prijelazima. Istraživanje se bavi njihovim pozitivnim i negativnim iskustvima iz područja kulture i sigurnosti u prometu.


U zadnjih deset godina motociklisti su sudjelovali u šest izvanrednih događaja na željezničko- cestovnim prijelazima u Republici Hrvatskoj. U tih šest događaja bile su tri poginule osobe te dvije teže ozlijeđene osobe.

Ministarstvo unutarnjih poslova već niz godina provodi mjere koje su usmjere na podizanje razine sigurnosti motociklista u cestovno prometu. Uz sve mjere, u 2018. godini u Republici Hrvatskoj se bilježi povećanje poginulih motociklista za 33,3 %, odnosno poginula su 52 vozača i 2 putnika. Zbog toga se sve više u podizanje sigurnosti motociklista uključuju i neprofitna udruženja. U ovom slučaju safety.guru INSTITUT pokreće suradnju s Gastro moto udrugom.


Kad su u pitanju biciklisti statistike nisu ništa bolje. U proteklih 10 godina bilo je 10 izvanrednih događaja na žcp-ima u kojima su sudjelovali biciklisti, a prilikom kojih je 6 osoba poginulo, 1 osoba je teže, a 3 osobe lakše ozlijeđene.

Ukupno u cestovnom prometu u 2019. Godini u Republici Hrvatskoj poginule su 22 osobe.


U istraživanju nas zanimaju pozitivna i negativna iskustva motociklista i biciklista na željezničko- cestovnim prijelazima. Posebna pažnja posvećuje se unaprjeđenju sigurnosti na žcp-ima. Istraživanje se provodi metodom anketiranja, a rezultati anketiranja bit će prezentirani na konferenciji ILCAD 2019. i 11. konferenciji DOP-a.


Na sam Međunarodni dan svjesnosti od opasnosti na žcp-ima bit će organizirano prikupljanje fotografija motociklista i biciklista koji se nađu na prijelazima.

Daljnje preventivne aktivnosti moguće su kroz druge znanstvene i stručne skupove i preventivne akcije u turističkim destinacijama poput grada Pule.


Foto: anders-jacobsen-unsplash

_________________________________________________________________________________


PROJEKT: Podizanje svjesnosti motociklistima i biciklistima o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima

SMJER: PROMET

NASLOV: "Dan za STOP“

CILJ: Istraživanje problema motociklista i biciklista na ŽCP-ima i upoznavanje s njihovim spoznajama i problemima nepoštivanja prometa od drugih dionika.

PARTNER(I): Moto udruge, udruge biciklista

RAZDOBLJE: 2019.- 2020.


STATUS: OTVOREN

12 views0 comments
bottom of page