*
top of page

Dan bez mobitela u prometu na Libertasu

Na međunarodnom sveučilištu Libertas, studija Menadžment poslovne sigurnosti, a u sklopu redovite nastave na kolegiju “Sigurnost robnih tokova” te obilježavanja 5. Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, održano je predavanje na temu:

“Dan bez mobitela u prometu”.


Hrvatski sabor u cilju podizanja svijesti o sigurnosti svih sudionika u prometu proglasio je dan 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa.


Projekt „Dan bez mobitela u prometu“ provodi se kao kampanja osvješćivanja i u cilju smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih time što svi sudionici u prometu – vozači, biciklisti i pješaci – upotrebljavaju mobitele.


Mobitel je četvrti „ubojica“ na cesti, a u Hrvatskoj ga za volanom koristi 91% vozača, 33%biciklista i 50% pješaka. Svi su oni više usredotočeni na svoj pametni telefon, nego na promet. Podaci su to istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu koje je provedeno 2017., a koje je pokazalo da čak trećina biciklista telefonira u vožnji. Zabrinjavajući je podatak da oko 40% građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama koje bi, očito, trebale biti veće kako bi sudionici u prometu osvijestili opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu.


Odgovaranje na SMS poruke vozaču oduzima pozornost na najmanje pet sekundi, što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača. Također smanjena pozornost vozača koji vozi i telefonira jednaka je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima jedan promil alkohola, čime vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste devet puta. Sve su to podaci poznati Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti, koja je i inicirala pokretanje Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, želeći time povećati svijest o opasnostima koje donosi korištenje mobitela u prometu te smanjiti broj nesreća uzrokovanih njihovim korištenjem.S obzirom da se kolegij “Sigurnost robnih tokova“ više temelji na tehničkoj, odnosno normativnoj sigurnosti, svrha ovog predavanje bila je usmjeravanje razmišljanja prema preventivnoj sigurnosti i to studenata kao:

· sudionika u prometu

· budućih stručnjaka zaduženih za sigurnost prometa.


#budikaohobotnica #hobotnicasastavom #pozitivanstavuprometu #budikaoja

Edukacija: „Dan bez mobitela u prometu“

Vrijeme: 21. listopada 2021., 17.20h-19.20h

Mjesto: Libertas međunarodno sveučilište, studij Menadžment poslovne sigurnosti

Predavač: Dražen Kaužljar

Foto: safety.guru INSTITUT

18 views0 comments
bottom of page