*
top of page

Daj najbolje od sebe, bez obzira na rizik

Updated: May 26

Čovjek je u središtu prometnog sustava i nije loše sjetiti se jedne statistike koja kaže kako ima 20 % ljudi koji su pozitivni lideri, 20 % su negativni lideri, a preostalih 60 % slijede prvu ili drugu grupu. Koji će pobijediti, ovisi o snazi pozitivnih i negativnih. Loše stanje kod nas pokazatelj je da danas negativni lideri vode svojih 60 % sljedbenika. Ovo je priča o tome zašto je teško biti pozitivan lider.


Ovo je priča i o Whitney Houston. Whitney je tijekom svoje karijere izdala sedam studijskih albuma, prodala oko 170 milijuna CD-ova, singlova i video snimaka, imala je 11 pjesama na broju jedan Billboardove ljestvice. Poznata je kao "Glas" zbog "moćnog pop-gospel vokala". Časopis Rolling Stone ju je svrstao na listu "100 najvećih pjevača svih vremena“.


Postala je uzor mnogim glazbenicima. Jedna pjesma dodatno se ističe, to je “One Moment in Time”. U njoj se izražava njena odlučnost da da najbolje što može, da iskoristi šanse koje dobije u jednom danu i ostavi svoj trag. Početnim stihom autorica poručuje da svaki dan želi živjeti punim plućima i dati sve od sebe. Napisana je za Ljetne olimpijske igre 1988. održane u Seulu u Južnoj Koreji. Izdala ju je diskografska kuća Arista Records 1988. kao prvi singl s kompilacijskog albuma „1988 Summer Olympics Album: One Moment in Time“. Pjesma je bila njen treći broj jedan na ljestvici singlova u Velikoj Britaniji. Iako tako velika pjevačica i tako veliki i pozitivni uzor, prerano je preminula.Postoje u našoj zajednici slični ljudi. Oni koji vuku pozitivno naprijed i daju sve od sebe, ali na kraju nas prerano napuste. Jedna prijateljica je tako živjela, davala je svaki dan sve najbolje od sebe, nije to bilo najbolje na svijetu, ali živjela je punim plućima i pomagala je svima; rodbini, prijateljima i poznanicima. Također nas je napustila prije 50-te. S druge strane jedan prijatelj koji je sportaš i obožava Olimpijske igre, iz godine u godinu stvara nove generacije mladih sportaša. Nije lako gledati kako tek formirani sportaši odlaze dalje u život, u druge veće klubove, ali on zauvijek ostavlja dobro i sportski trag u njima. Pripremi ih za život. Nije pobjednik oko kojeg će se vrtjeti mediji i menadžeri, ali je životni pobjednik. U dane svoje mirovine će sam sebi moći reći koliko je mladih osoba usmjerio prema sportu i pozitivnom ponašanju.


I tu leži odgovor. Biti loš lider daje blještavilo i moć, osjećaj uspjeha i vođe za kojim idu mase. Biti dobar lider znači biti iza svjetala pozornice, često puta neshvaćen i čudan, s velikim rizikom da si naruši zdravlje. Jer nema konkretne potvrde rada. Osim u osmijehu onih koji to primijete. To je veliki i dovoljan razlog. Takvi trebamo biti u prometu. Pozitivni primjeri. Oni nervozni će nam svirati i mahati. Oni dobri će nam se nasmiješiti i učinit ćemo mali korak prema prometnom sustavu prilagođenom čovjeku.Autor: Dražen Kaužljar

54 views0 comments
bottom of page