*
top of page

Čuvaj se lokvice na cesti!

Koliko puta ste hodali nakon kiše kad je naišao automobil i pošpricao vas vodom iz lokvice koja se napravila na neravnoj cesti? Ili još bolje, koliko puta ste vozili i prošli kroz lokvicu pa pošpricali pješake uz cestu?Prva situacija sigurno je izazivala bijes kod vas, a ova druga?


Neki dan, netom iza kiše, odlučio sam prošetati do trgovine i zagrijati se za trčanje. Bio sam već obučen za trčanje – šuškavac, trenirka i nepromočive tenisice. U povratku iz trgovine, s vrećicama u obje ruke, hodao sam uz cestu kad je iza mene naišao automobil. Prošao je kroz lokvicu vode i pošpricao me od glave do pete. Isti tren sam mu u sebi opsovao.

Nakon obavljene kupovine i ostavljenih vrećica produžio sam na trčanje. Tijekom trčanja počela je ponovo lagano padati kiša. Osjećao sam se sportski nabrijano jer sam trčao u otežanim uvjetima. Malo adrenalina ne škodi. Kiša nije dugo padala pa nisam previše bio mokar.


Nakon završetka treninga zamislio sam se i počeo smijati. Kad me vozač s automobilom smočio bilo mi je krivo, a kad sam svjesno kisnuo nije mi smetalo iako sam se više smočio.


Ova crtica može se usporediti s pristupom prometnim nesrećama. Javnosti će puno više pozornosti privući manji broj nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima nego puno veći broj nesreća na cestama.

Logika je slična. Nesreće na željezničko -cestovnim prijelazima prouzroče „drugi“, a ne sami vozači. Takav je stav jer se često kaže: „Vlak je naletio na automobil.“ Vozač je tu samo žrtva. Kad vozač vozi prekoračeno ili pod utjecajem alkohola pa pogine, sam je kriv za svoju smrt.


Više pozornosti posvećujemo kad nam netko drugi nešto napravi nego kad sami sebi činimo štetu. Kao što sam ja trebao izabrati drugu relaciju za hodanje iz trgovine i izbjeći automobile, tako i vozači u prometu moraju razmišljati o svojim postupcima tijekom vožnje, osobito kad žele kršiti prometna pravila.


Sve preventivne akcije služe osvješćivanju sudionika o prometu o opasnostima s kojima se susreću.


Naglasak je i na problematičnoj infrastrukturi. Osobito kad nas tjera u pogreške. Kad se ceste grade i održavaju na pravilan način, odvod vode s njih je brz pa se ne stvaraju lokvice vode. U suprotnom slučaju, što je kod nas često, lokvice se stvaraju vrlo često. Upravitelji cestovne infrastrukture i radnici na održavanju tome moraju posvetiti puno više pozornosti. Ili bi bar morali imati određeni nadzor nad izvršenim radovima. Isto vrijedi i kod željezničko-cestovnih prijelaza koji nemaju dobar trokut preglednosti ili su čekanja na vlak preduga. Obje situacije tjeraju vozače u opasnost pri prelasku pruge.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: onlymotors

23 views0 comments
bottom of page