*
top of page

Budite kao David

Ovo je David. David ima 11 godina i danas je prisustvovao jednom tužnom događaju, ali zahvaljujući njemu taj je događaj dobio sretan završetak.


Tokom izvanškolske aktivnosti u njegovom kvartu uočio je čovjeka koji baca malu macu u grmlje, što ga je jako uzrujalo. Da stvar bude još tužnija, nastavnice koje su bile sa njima u pratnji samo su rekle djeci da ne diraju macu i da ju ostave tamo. I onda se čudimo što djeca nemaju empatije. Kakve to ljude odgajaju takve nastavnice?! Mogle su uz objašnjenje, da će nekoga kontaktirati, reći djeci da se ne brinu za macu. Objasniti im da takvi postupci nisu u redu. Objasniti im kako se ponijeti u slučaju da vide nešto što izgleda nepravedno. Ali ne, one su samo rekle da se maca ne dira i nastavile dalje.

Na sreću David nije tako odgojen, naviknut je na kućne ljubimce od kada je rođen, zna da su to živa bića koje treba poštovati i koje treba štititi. Nije si mogao dati mira dok nije došao kući i nije otišao sa svojom mamom u potragu za macom. Na sreću maca je dobro, David je jako sretan što je mogao pomoći maci i sada će joj se tražiti dom. Taj dio će biti malo teže za prihvatiti, ali i to je dio odrastanja.

Budite kao David, a ne kao čovjek neljud i nastavnice bez empatije. Ne treba uvijek pomoći, ali ne treba niti okretati glavu, a najbitnije je učiti djecu poštovanju i empatiji. Život je i onako težak, ne mora biti bez ljubavi.


Lulù je sada na toplom i sigurnom. Lulù je jedna od onih sretnih maca zahvaljujući dječaku od samo 11 godina.

Izvor: Facebook

28 views0 comments
bottom of page