*
top of page

Brain Gym u vrijeme „ostani doma“

Zadnjih 6 godina držim nastavu na visokim učilištima. Osim što se borim sa samim sobom (stalni rad na sebi i samoobrazovanju) i pripremom kvalitetnih materijala za nastavu (veliki dio literature je zastario), bavim se i koncentracijom studenata / studentica.


Iz iskustva mogu reći kako im je koncentracija do 15 minuta i tada im misli lutaju dalje pa su im potrebne vježbe i zadaci kako bi ostali prisutni na predavanju. Zbog toga im osmišljavam programe rada koji će ih što više podići kako bi bili zainteresirani za nastavu.


Kako nisam nešto oduševljen s klasičnim rješenjima iz naše „tvornice reformi obrazovanja“ trudim se koristiti neke drugačije pristupe poput De Bonoovg tečaja razmišljanja, Kreativnosti 4.0 – Evolucija i revolucija, Gimnastika uma, Pet alata i slično. U tim običnim životnim uvjetima nekad imam više uspjeha, nekad manje. Danas je to sve još teže. Ne znam kako ostali, ali mene ovo stanje „ostani doma“ više umara nego kad sam na poslu. Bilo umno ili tjelesno. Srećom, i dalje držim nastavu pa moram biti u formi i ne prepustiti se stanju umrtvljenosti.


Razmišljam i o svojim studentima koji se osim kriznim stanjem moraju baviti i učenjem u fazi dodatne dekoncentracije i stresa. Za sada najbolje uspijevam s whatsapp grupama koje smo formirali radi lakše komunikacije u ovo ONLINE doba. Što je najzanimljivije, tu se najbolje snalaze. Koliko god na nastavi bili tihi, na komunikacijskim mrežama su „kao doma“. Naravno, za mene kao predavača, to ne može biti zadovoljavajuće. Od svojih studenata očekujem više od poneke poruke ili komentara jer za sve to i ne moraju previše razmišljati.


Tražeći nova rješenja neki dan mi se pojavila ponuda za knjigu Brain Gym i ja od Paula E. Dennison. U knjizi je riječ i o mozgu i o gimnastici. Privukla mi je pozornost pa poneku informaciju o njoj dijelim s vama.


Smatra se da dugotrajno ponavljanje i uvježbavanje gradiva dovodi do isključivanja pojedinih dijelova mozga koji su bitni za cjelovito učenje. Brain Gym pokreti predstavljaju niz jednostavnih i ugodnih pokreta koji potiču iskustvo učenja cijelim mozgom. Osobito su učinkoviti u području školskih vještina jer omogućuju pristup ranije nedostupnim područjima mozga. Brain Gym je temeljni program koji uključuje vježbe za poticanje integracije moždanih funkcija što rezultira djelotvornijim učenjem.


Niz od 26 vježbi može pomoći svakoj osobi, odrasloj ili djetetu, poboljšati koncentraciju, pamćenje, učenje, slušanje, čitanje… Povećava sposobnost i želju za učenjem jer prakticiranjem ovih aktivnosti povećava se samopouzdanje kod djece i odraslih.


Vježbama se potiče integracija sustava uma i tijela, odnosno integrirano djelovanje cijeloga mozga i tijela u okvirima triju dimenzija:

• lateralnosti – podjeli tijela i mozga na lijevu i desnu stranu

• centriranja – sposobnosti prijelaza preko linije koja dijeli tijelo na gornji i donji dio

• fokusiranja – sposobnosti prijelaza preko linije koja dijeli tijelo na prednju i stražnju stranu.


U našem društvu uvriježeno je mišljenje da mozak može obavljati svoje funkcije neovisno o tijelu. To je nemoguće jer su sve intelektualne funkcije koje obavlja mozak ugrađene u tijelo. Tijelo ima integralnu funkciju u svim intelektualnim procesima od početka života u maternici pa sve do starosti. Znači da se mišljenje i učenje ne događaju samo u glavi. Naši pokreti zapravo dovode do rasta mozga.


Brain gym je prirodna i zdrava alternativa napetostima, koja pomaže prevladavanju teškoća u učenju. Osnova Brain gym aktivnosti su na 3 pravila:

1. Učenje je prirodna aktivnost koja donosi radost i traje cijeli život.

2. Teškoće ili tzv. blokade u učenju nisu ništa drugo do nemogućnost nošenja sa stresom i neizvjesnošću novih zadataka.

3. Svi smo mi na neki način blokirani jer nismo naučili kako se kretati.


Vježbe su prvenstveno namijenjene stimulaciji i opuštanju u određenim situacijama učenja. Usklađeno funkcioniranje svih područja mozga i općenito sustava tijela i uma vodi poboljšanjima opće motoričke koordinacije, koncentracije i pamćenja, čitanja, pisanja, jezičnih i matematičkih vještina, organizacijskih vještina, logičkog mišljenja i razumijevanja, emocionalne ravnoteže te smanjenju hiperaktivnosti i napetosti. Prakticiranjem ovih 26 aktivnosti smanjuje se hiperaktivnost, impulzivnosti i napetost.


Brain gym metoda se dijeli na pokrete preko središnje linije tijela, postupke izduživanja te energetske vježbe i stavove produbljivanja.

Pokreti preko središnje linije tijela se usmjeravaju na vještine potrebne za lako dvosmjerno gibanje (lijevo, desno) preko središnje linije tijela. Preklapaju se u središnjem polju koje zahtijeva timski rad očiju. Ti pokreti pomažu integraciji binokularnog vida, binauralnog sluha i koordinaciji lijeve i desne strane mozga i tijela.


Križno gibanje (suprotna ruka/suprotna noga) aktivira kinestetički osjet, te aktivira mozak za prijelaz preko vizualne, slušne i kinestetičke, taktilne središnje linije tijela. Aktivira pokrete očiju s lijeve na desnu stranu i obrnuto. Poboljšava binokularni vid (gledanje s oba oka).

Crtanje Lijene osmice (ležeće osmice) ili simbola beskonačnosti omogućuje čitatelju da bez prekidanja prijeđe preko vizualne središnje linije i tako aktivira i desno i lijevo oko te integrira desno i lijevo vidno polje. Lijene osmice se izvodi od središnje točke osmice suprotno od smjera kazaljke na satu, tri puta svakom rukom odvojeno, a zatim objema zajedno.


Utjecaj na školske vještine: mehanizam čitanja, prepoznavanje simbola za dekodiranje pisanog jezika i razumijevanje pročitanog. Utjecaj na um i tijelo: opuštanje očiju vrata i ramena, poboljšanje koncentracije, ravnoteže i koordinacije.


Postupci izduživanja pomažu djeci da razvijaju i ojačaju neuronske putove koji im omogućuju povezivanje onoga što u stražnjem dijelu mozga već znaju sa sposobnošću izražavanja i obrade tih informacija u prednjem dijelu mozga. Koriste se za otpuštanje refleksa povezanih sa specifičnim jezičnim teškoćama. Jedan od fizioloških refleksa za opasnost je stezanje mišića – skraćenje tetiva. Postupci izduživanja opuštaju one mišiće i tetive koji se u nepoznatim situacijama refleksom moždanog debla stežu i skraćuju. Postupci izduživanja su vježbe istezanja i protresanja – za zagrijavanje mišića, za promjene u tjelesnom držanju vraćajući mišiće u njihovu prirodnu dužinu. Prizemljivač je aktivnost rastezanja koja opušta grupu mišića natkoljenice. Stežu se od previše sjedenja ta ukočenost blokira križnu kost, skraćuje disanje i ometa kretanje lubanje. Ti su mišići važni, oni stabiliziraju i prizemljuju tijelo, daju mu ravnotežu i koordinaciju. Dijete zauzima raskoračni stav za duljinu jedne noge. Stopala pod pravim kutom jedno prema drugom. Torzo i zdjelica su u pravom kutu okrenuti prema naprijed; glava, savijeno koljeno i stopalo savijene noge okrenuti su u stranu u istom smjeru. Izduživanje se događa u mišićima uzduž unutarnje strane boka i bedra ispružene noge.


Energetske vježbe i stavovi produbljivanja pomažu ponovo uspostaviti neuronske veze između tijela i mozga pospješujući tako tok elektromagnetske energije kroz tijelo. Podupiru električne i kemijske promjene koje se javljaju tijekom mentalnih i fizičkih zbivanja.


Ove vježbe aktiviraju neokroteks vraćajući time električnu energiju natrag u centre za razmišljanje. Neke od vježbi i stavova produbljivanja izvedeni su iz akupresurnih sustava, a ostali su nadahnuti dodirom za zdravlje i tehnike primijenjene kineziologije.


Energetsko zijevanje povećava cirkulaciju kroz mozak i stimulira cijelo tijelo. Držanje napetih točaka na čeljusti pri zijevanju uravnotežuje kosti lubanje i opušta napetost u glavi i čeljusti. Masiraju se područja koja pokrivaju gornje i donje stražnje kutnjake i ispušta se duboko opušteni zvuk zijevanja.


Svaki bi učitelj trebao biti barem upoznat s teorijom Brain Gyma, a još bolje – trebao bi provoditi neke jednostavne i vremenski kratke vježbe na svakom satu za pojedine vrste aktivnosti.


I ne samo svaki učitelj, svatko od nas može pokušati s ovim vježbama kako bi povećao učinkovitost učenja, a na sljedećim linkovima se mogu i vidjeti od vježbi:

• https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=88fHxgVgxOs&feature=emb_logo

• https://www.youtube.com/watch?v=mCCyMfihMdU

• https://www.youtube.com/watch?v=gAZSzYg1140

• https://www.youtube.com/watch?v=VL4an7UC3wA .Izvori:

https://pogledkrozprozor.wordpress.com/2009/11/28/sto-je-brain-gym/

http://www.centar-logos.hr/brain-gym-metoda-ucenja-pomocu-pokreta-i-vjezbi-za-mozak/Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Unsplash / Ashley Batz

49 views0 comments
bottom of page