*
top of page

Bologna – grad raznolikosti i tajanstvenosti

Grad Bologna nalazi se na križanju željezničkih i cestovnih prometnica pa ima veliki prometni značaj. Dolazak s autoceste Venecija – Firenca u središte grada prema autobusnom i željezničkom kolodvoru protočan je i ugodan. Kolodvori su udaljeni manje od jednog kilometra, a dalje je dobro organiziran javni gradski prijevoz. U centar grada može samo ekološki prihvatljivi javni prijevoz. Oni koji pješice idu gradom proći će sigurno nekoliko kilometara po „portikama“, odnosno ulaznim trjemovima. Inače, u gradu se nalazi 62 kilometra portika.

I jedna zanimljivost s prometnog aspekta. Ulazak u grad ne ulijeva povjerenje jer se vozi ulicom Via Stalinogrado. Koji to grad još im naziv ulice po jednom takvom zločincu?


Danas se u održivom poslovanju potiče raznolikost i nediskriminacija. Bologna je grad od davnih dana temeljen na raznolikosti. S jedne strane može se pohvaliti prvim sveučilištem u Europi osnovanim davne 1088. godine koje temelji znanstveni pristup i dan danas vrvi studentima. Odmah uz njega ide i značajan utjecaj Katoličke crkve za razvoj grada uz koju ide religija i vjera. Kroz povijest je bilo dosta obrata u tome čije su pristaše prevladavale što se najbolje vidi na pročelju Bazilike svetog Petronija. Gradnja je krenula bogato, ali kako je dugo trajala, vlasti su se mijenjale i smanjivala su se davanja za izgradnju. Zbog toga je gornji dio izgrađen u običnim, ali prepoznatljivim crvenim ciglama. Ipak mnoga istraživanja i mnogi pronalasci su provedeni u suradnji te dvije različite ustanove. To se najbolje može vidjeti uđe li se u samu baziliku sv. Petronija. Raznolikost i uvažavanje raznolikosti je izuzetno bitno za bolje društvo, bolju zajednicu, bolji posao, bolju obitelj... No, na tom putu do boljeg društva dobro se je pripremiti i za suprotstavljanja između različitih strana. To nas uči Bologna.


Bologna je grad koji u svojoj turističkoj ponudi ima tajanstvenost. Bologna nas uči čaroliji tajnovitosti. Svaki čovjek je priča za sebe, prepun tajni i tom čarolijom privlači druge ljude oko sebe. Još bolji dio je što ni sami ne znamo sve o sebi i svaki dan nešto novo naučimo o samima sebi. Najbolji dio tajanstvenosti je taj da koliko god se otvorili prema drugima u tim odnosima se ponovo upoznajemo sa samima sobom. Kad se jednom prestanemo otkrivati u novom svijetlu, i izgubi se čarolija, počinjemo starjeti i prestajemo živjeti punim plućima. Okrećemo se samo prošlosti i otuđujemo se od drugih ljudi.


Bologna ima sedam skrivenih tajni. Kad bih ih sad sve napisao, vjerojatno bi iskoristili prvu priliku za odlazak u Bolognu. Dotaknuti čaroliju tog čudesnog grada. A možda vam ne bi bilo toliko zanimljivo obići ovaj divni grad. Ovisi, jeste li prestali vjerovati u čaroliju tajanstvenosti ili niste. Zbog toga ću otkriti jednu od njih. U Bologni je nastao prvi u povijesti bežični telefon koji je je izumljen za posebne svrhe. U stvari to je bio prolaz između dvije površine. Na jednoj površini su bili bolesnici sa zaraznim bolestima, a na drugoj zdravi građani koji su im pomagali. Taj prolaz služio je za njihovu komunikaciju i pružanje pomoći oboljelima. Iz ove tajne možemo naučiti kako danas bolje koristiti mobilne uređaje: samo za hitne slučajeve. Ostalo vrijeme posvetiti druženju s drugim čarobnim ljudima i učenju o samima sebi na novi način.


Autor: Dražen Kaužljar
64 views0 comments
bottom of page