*
top of page

Biti profesionalni vozač – vozači cestovnih vozila

Updated: Jun 28, 2019

Projekt se odnosi na istraživanje problema profesionalnih vozača cestovnog prometa koji svakodnevno prolaze preko željezničko - cestovnih prijelaza: vozače kamiona, autobusa i ostalih cestovnih vozila. Istraživanje se bavi upoznavanje s njihovim spoznajama i problemima nepoštivanja prometa od drugih dionika.


Uzmu li se samo statistički pokazatelji za zadnjih deset godina dolazi se do 27 izvanredna događaja u kojima su sudjelovali vozači kamiona i s u kojima su sudjelovali vozači autobusa. U tih 30 izvanrednih događaja usmrćena je jedna osoba, 11 osoba je teža, a 57 lakše ozlijeđeno. To je dovoljan razlog za posvetiti više pozornosti profesionalnim vozačima.


U istraživanju nas zanimaju pozitivna i negativna iskustva profesionalnih vozača na željezničko- cestovnim prijelazima. Posebna pozornost posvećuje se unaprjeđenju sigurnosti na temelju jednih od glavnih sudionika u prometu te uočavanje razlika između pojedinih grupa profesionalnih vozača. Vozači autobusa osim za svojih život odgovaraju i za živote svojih putnika. Zbog toga ne čudi da je broj izvanrednih događaja skoro deset puta manji od izvanrednih događaja u kojima sudjeluju vozači kamiona. Vozači kamiona iako nemaju iza sebe putnike prevoze vrijednu robu. Osim odštećivanja robe i kašnjenje s isporukom vozački kamiona podizanjem razine sigurnosti prometa izravno utječu i na kvalitetu prijevozne usluge.


Istraživanje se provodi metodom anketiranja, a rezultati anketiranja bit će prezentirani na konferenciji ILCAD 2019. i 11. konferenciji DOP-a.


Foto: nikolas-behrendt-unsplash


__________________________________________________________________________________

PROJEKT: Zanimanje – profesionalni vozač

SMJER: PROMET

NASLOV: "Biti profesionalni vozač"

CILJ: Istraživanje problema profesionalnih vozača cestovnih vozila na ŽCP-ima i upoznavanje sa njihovim spoznajama i problemima nepoštivanja prometa od drugih dionika.

PARTNER(I): Rail cargo Logistics, Rail Cargo Carrrier, Presečki, Croatia Bus, Arriva

RAZDOBLJE: 2019.- 2020.


STATUS: OTVOREN

35 views0 comments
bottom of page