*
top of page

Biciklom preko pruge..

Prilikom pristupa svakog željezničkog vozila na infrastrukturu potrebno je dobiti odobrenje za puštanje u uporabu. To odobrenje dobiva se u skladu odredbi Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog prometa (glava IX.).

Ako malo bolje pogledamo, ovdje na fotografiji iznad ipak nije željezničko vozilo koje treba odobrenje za puštanje u rad. To je samo bicikl i neodgovorna gospođa. Pojavljuju se pitanja: „Kako je ova gospođa završila s biciklom u kolosijeku!?“ te „Krši li ona koji propis ili ne krši kad se nalazi s biciklom usred kolosijeka?“


Prvo na što sam pomislio u ovom slučaju bile su odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer je riječ o biciklu. U tom Zakonu postoje odredbe u slučaju kad se cesta križa sa željezničkom prugom, ali ne i u slučaju "divljeg" (nedozvoljenog) prijelaza preko pruge.

Tako da ova biciklistica i njeni bicikl nisu obuhvaćeni tim odredbama.


Kad je safety.guru INSTITUT imao akciju na divljem prijelazu uz potok Vrapčak obratili smo se Policiji za podršku. Rekli su kako bi nam vrlo rado pomogli, ali nemaju nadležnost za takve slučajeve. Uputili su nas u odredbe Pravilnika o unutarnjem redu u željezničkom prometu. U tom Pravilniku, čl. 4., st (1) upućuje nas na upravitelja željezničke infrastrukture:

„Provedbu unutarnjeg reda u infrastrukturnom pojasu dužan je održavati upravitelj infrastrukture te željeznički prijevoznik ili pravna osoba koja obavlja prijevoz za vlastite potrebe u vlakovima ili željezničkim vozilima.“


Ova fotografija gospođe s biciklom u kolosijeku zato traži odgovore na sljedeća pitanja:

· znamo svi kako su biciklisti trenutno najugroženija skupina u cestovnom prometu zbog svojeg nepravilnog ponašanja, ali što je u slučaju kad se biciklisti nepravilno ponašaju na području željezničke infrastrukture?

· znamo kako se puno dobiva odgojem u obitelji, ali što ova žena može naučiti svoju djecu o pravilnoj uporabi bicikla u prometu?

· znamo isto tako da nije usamljena u nepravilnom ponašanju s biciklom u prometu, ali kako pristupiti biciklistima u cilju promicanje kulture i sigurnosti u prometu?


U svakom slučaju za očekivati je od takvih osoba osim nepravilnog ponašanja s biciklom isto tako i nepravilno ponašanje dok su pješaci ili vozači cestovnih vozila.


Jedna od misli vodilja safety.guru INSTITUTA je: „Prvo moraš puzati da ni znao hodati“, odnosno od vrtića učiti kako biti pješak u prometu, onda u osnovnoj školi kako biti biciklist, pa tek onda možemo biti dobar vozač cestovnog vozila. To su temelji bolje prometne kulture, a ova fotografija dobar je podsjetnik koliko je točan taj moto.


Svim neiskusnim, ali i iskusnim biciklistima stoga treba pristupiti kroz:

· učinkovite propise vezane za bicikliste u cestovnom i željezničkom prometu,

· sustavno podizanje razine prometne kulture biciklista.


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Ivan Marić


23 views0 comments
bottom of page