*
top of page

Besplatan Wim Hof tečaj u zapadnom dijelu grada

Updated: Jul 5

Jedan od težih predmeta u tehničkoj školi Ruđer Bošković u Zagrebu bio je Likovna i glazbena umjetnost. Predmet je držala zaljubljenica u umjetnost, pa samim tim i stroga profesorica. Imati dvojku iz tog predmeta bila je sreća za većinu nas tehničara. U drugom razredu trebao sam sa svojim timom prezentirati djelovanje rock grupe Bijelo dugme. To se nije dogodilo jer su profesorica i njen suprug doživjeli nesreću. Išli su na planinarenje po Velebitu gdje ih je zahvatilo nevrijeme. Našli su ih smrznute na par stotina metara od planinskog doma. Cijela škola je išla na ispraćaj i to je bio moj prvi susret s grobljem Mirogoj. Još veće iznenađenje je bilo da su imali obiteljsku grobnicu u Arkadama. Bila je to stara poznata zagrebačka obitelj. Nakon toga smo saznali kako je u povijesti obitelj poklonila Zagrebu Umjetnički paviljon na Zrinjevcu te je bila jedna od obitelji koja je sudjelovala u izgradnji zagrebačke Uspinjače.U ne tako davna vremena građani su svojem gradu poklanjali prekrasne građevine i bili su ponosni na svoj grad. Danas to obično ide tako da se kroz razne poreze i ostale dodatke skuplja novac u gradski proračun i s njim raspolaže vladajuća garnitura prema svojoj želji. Za razliku od ostalih europskih gradova gdje se pita građane za mišljenje, kod nas je bitno uzeti novce i više te nitko ništa ne pita. Ako i imaš svoj stav niti ga možeš izreći, niti je to poželjno. Tako se ovih dana radi nešto na toplovodu u zapadnom dijelu grada, koji se grije preko toplane pa nema tople vode. I to ne dan ili dva. Već danima, a vjerojatno i tjednima.


Tuširanje hladnom vodom je nešto što se preporuča u metodama Wim Hofa koji osim toga predlaže vježbe disanja i jačanje stanja duha, a sve kako bi se ojačalo zdravlje i izdržljivost organizma. Primjena Wim Hof metode aktivira puni potencijal čovjeka te je tako dobra za:

· toplije ruke i noge

· rješavanje glavobolja

· liječenje mamurluka

· bolje stanje uma

· poboljšavanje sportskih dostignuća

· povećavanje izdržljivosti

· reguliranje boli

· reguliranje raspoloženja

· smanjenje stresa

· nadziranje otkucaja srca i daha.


Iako sam na početku bio skeptičan, pokušao sam s primjenom određenih vježbi da bih se sada trudio bar jednom dnevno raditi vježbe disanja, jačanja uma i hladnog tuša. A ponekad i dva puta. Tako sam se jednu noć probudio i nisam mogao zaspati. Odlučio sam se za hladan tuš i nakon toga sam zaspao za par minuta. Da smo imali tople vode vjerojatno bih okrenuo prema toploj vodi. Hvala našim mudrim glavama što su nam isključili toplu vodu. Maknem li šalu na stranu, ono što je ovdje bitno je obveza praćenje zadovoljstva zainteresiranih strana. Ne samo s aspekta pružanja kvalitetne usluge već i s aspekta održivog rada i poslovanja svih državnih organizacija koje su u funkciji svojih građana i korisnika. Zbog toga želim hladan tuš svaki dan dok ne vide da nemaju samo pravo vladati već i obvezu i odgovornost služiti. Ako se to može u drugim europskim državama, mora se moći i kod nas.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Internet

62 views0 comments
bottom of page