*

Barica - umjetna inteligencija s varaždinskog FOI-ja

Updated: Jan 30, 2020

Umjetna inteligencija donosi nam iduću tehnološku revoluciju. Dobro to znaju na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Zato je tim znanstvenika i studenata, u sklopu redovite praktične nastave na studiju informatike, osmislio projekt umjetne inteligencije, koji su nazvali - Barica.Umjetnu inteligenciju - asistenticu Baricu - stvorio je tim na čelu s profesorom Markusom Schatten.   

- Barica je skraćenica od Beautiful Artificial Intelligence Cognitive Agent. Barica je zagorsko ime, ali smo morali smisliti ime da bude informatički umjetna inteligencija, kaže profesor Schatten.

Studentima pruža korisne informacije o predavaonicama, profesorima i rasporedu.

- Studenti su jako zainteresirani. kroz tu priču Barice su se upoznali sa vrlo važnim tehnologijama današnjice, od umjetne inteligencije, procesiranja umjetnog jezika, pretvaranje govora ljudskog u tekst, ističe profesor.

Za oko tri tisuće studenata ovakav način rada nije novost. Na fakultetu djeluje i laboratorij za umjetnu inteligenciju.

- Foi je poznat po inovativnim konceptima učenja, načinu rada. Imamo izuzetno velik broj projektno izvođenih predmeta, objašnjava izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja.

Devedeset posto studenata ovog fakulteta zapošljava se i prije diplome. A što se tiče Barice... u nastajanju je njezin muški pandan - Štef. 


Autor: Sara Badžek/T.V./HRT Foto: Internet

37 views0 comments

Kontaktiraj nas

Adresa. 

safety.guru INSTITUT, PAVLA LONČARA 12, 10360 Zagreb, CROATIA

Tel.

+385 92 301 9835 

+385 99 307 0408

Novosti.

  • Facebook Safety Guru
  • Instagram Safety Guru
  • Linkedin Safety Guru