*
top of page

Baltazargrad u Rijeci

Najveća izložba posvećena animiranom geniju Profesoru Baltazaru - 51000 Balthazargrad, otvorena je u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture te u produkciji Rijeke 2020 i MMSU-a.Urbani izgled Rijeke, njezina široka centralna ulica, luka u središtu grada, bogate austrougarske zgrade te industrijski pogoni, bili su inspiracija scenografu kultnog crtanog filma Baltazar pri stvaranju Baltazar Grada. Upravo je takvo okruženje odgovaralo profesoru Baltazaru za samo njemu svojstveno rješavanje svakodnevnih problema “malog” čovjeka. Iako stvaran od 1967. do 1971. godine, ovaj je omiljeni crtani film svevremen, a u besmrtnost odvodi i svoju glavnu glumicu – animiranu Rijeku.


Animirani lik profesora Baltazara jedan je od najpoznatijih filmskih likova nastalih u Hrvatskoj. Njegov je idejni začetnik i glavni autor Zlatko Grgić. Zamisao o nizu priča posvećenih dobrodušnom i luckastom profesoru podržala je filmska kuća Jadran film. Grgić je 59 epizoda, snimanih od 1967. do 1971. godine, načinio u suradnji s grupom autora. Jedan od ključnih bio je među njima Zlatko Bourek. On je bio zadužen za likovno stvaranje izmaštanoga grada u kojemu živi Baltazar. Neobičan profesor trebao je neobičan grad. Bourek kaže kako mu je kao model za takav grad najvećim dijelom poslužila Rijeka.


„Ja sam tada već mnogo puta boravio u Rijeci i ona me uvijek ponovo oduševljavala kao jedan izuzetno uredan, „cifran“ građanski grad, s tom svojom širokom i dugačkom centralnom ulicom, na čijim se stranama nalaze te velike, lijepe, starinske zgrade, s lukom koja je odmah pored i na čijem se kraju susreće veliku željeznu brodinu. Sve to Rijeci daje pomalo nadrealističan izgled koji nam je baš odgovarao za našu ideju o Baltazar-gradu.“Bourek se prisjeća kako je od riječke industrije živjelo mnogo radnika, te da su radili vjerujući u bolji život.

“To je bilo savršeno za Baltazara – lik kojem smo u zadatak stavili rješavati probleme ‘malih’ ljudi.“


Boureku je bila poticajna i riječka ribarnica, puna građana i vreve. More u luci poslužilo je kao polazište za epizodu o alpinistu koji se zaljubio u more.

I samim Riječanima zna se učiniti da žive u neobičnom gradu. Goleme teretne lučke dizalice tu su protegnule „vratove“ iznad stambenih zgrada. Željezničke kompozicije tutnje neposredno uz aristokratske palače. Građevine kontinentalne arhitekture zasjele su na samu morsku obalu.


Baltazara koji živi u gradu nalik Rijeci vole djeca s raznih strana svijeta. Filmovi o njemu prikazivani su u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, SAD-u, Australiji, Novom Zelandu, Iranu…Izložba 51000 Balthazargrad najveća je izložba programskog pravca Dječja kuća, Europske prijestolnice kulture. Trajat će sve do 23. siječnja 2021.

Uredila: Sanja Paić

Izvor: fiuman.hr /

Foto: rijeka.hr

50 views0 comments
bottom of page