*
top of page

1916. - Sufražetkinja na skuteru

Otputujmo u prošlost. Točnije, 104 godine unazad...


Da, ona je sufražetkinja, i da, to je njezin skuter. Engleska društvena aktivistica Lady Norman ovaj je skuter dobila kao rođendanski poklon od supruga, Sir Henryja Normana. Koristila ga je za putovanje u svoj ured u središnjem Londonu.


Danas, 104 godine kasnije, opet u prometu susrećemo skutere ili električne romobile. Više od 100 godina nije bilo dovoljno kako bi se simpatično vozilo na 2 kotača definiralo je li pripada vozilima i prometnim pravilima ceste ili pak pješacima i biciklistima na nogostupu.


Obzirom da e-romobili razvijaju brzinu i do 70km/h, veselimo se najavi o promjeni i nadopuni Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim će se regulirati aktivnosti svih dionika prometa i time utjecati na povećanje sigurnosti u prometu i smanjenje stradavanja na prometnicama.


Ako se Lady Norman davne 1916. znala izboriti za uvođenje ženskog prava glasa, vjerujemo da će MUP i regulatorne institucije pronaći način kako postaviti novu regulativu, a da svi pri tome ostanemo zdravi i sigurni u prometu.Autor: Sanja Paić

Foto: internet

25 views0 comments
bottom of page