*
top of page

10.000 koraka po Varaždinu

Izreka kaže: „Maraton počinje s prvim korakom!“ Taj prvi korak je najteži, iako ga je jednostavno za napraviti. Uvijek je lakše izležavati se nego pokrenuti se, ali kad se jednom pokrenemo onda iza prvog koraka ide i drugi, pa treći i tako redom. Nakon kilometara hodanja poželi se potrčati i nova ljubav je tu. Zato je ponekad potrebno za taj prvi korak napraviti mamac. Tako je bilo i jednu nedjelju kada se sunce borilo protiv kišnih oblaka i pokušavalo nam ugrijati dan. Dovoljan je bio jedan poziv na kavu i prvi korak je bio napravljen. Ali ne bilo gdje već u grad Varaždin. Kava u Varaždinu je značilo maknuti se iz svakodnevnice. Pa kad se već krenulo bilo je šteta ostati samo na kavi i par koraka. Odlučili smo prijeći poželjnu brojku od 10.000 koraka. Neki detalji iz šetnje Varaždinom vide se u videu.


Zašto Varaždin?

Osim što se nalazi na raskrižju Štajerske, Zagorja, Međimurja i Podravine, Varaždin je grad duge povijesti smještan u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, pa se tako ističe po:

· očuvanim ostacima neandertalaca starih oko 30.000 godina

· područje je bilo naseljeno još u Rimsko doba

· Varaždin se prvi put spominje davne 118. godine

· Varaždin je od 1767. do 1776. godine bio glavni grad Hrvatske

· od sredine 19. stoljeća bore se za izgradnju željezničke pruge kako bi se nalazili na koridoru Beč – Trst i bili povezani sa Zagrebom

· tijekom Domovinskog rata Varaždinci su preuzeli vojarnu i tako osigurali naoružanje za druge hrvatske branitelje i time ostvarili jednu od velikih bitaka početkom Domovinskog rata, a kasnije su ugostili najviše muslimanskih izbjeglica iz Bosne

· od 2003. godine Varaždin je povezan suvremenom autocestom sa Zagrebom i Budimpeštom.


Osim što je povijesno središte, Varaždin je kulturno, obrazovno te sportsko i turističko središte pa se tako ističu znamenitosti: Stari grad, crkve i samostani, Franjevačka ljekarna s freskama Ivana Krstitelja Rangera, barokne ploče, muzeji, galerije, knjižnice, ali i kazalište te Sveučilište Sjever. U Varaždinu se održavaju mnogi kulturni i sportski događaji, a djeluje i niz sportskih društava. Nama su posebno zanimljivi trkački klub Marathon 95 Varaždin, Atletski klub Sloboda, biciklističko društvo Sloga i društva sportskog penjanja SPK TopOut i SPK Vertikal.


Naravno, u kratkom jednodnevnom posjetu nismo sve mogli obići, ali šetnja je bila ugodna, koraci su sakupljeni, neki ulični festivali posjećeni. Na kraju predah uz izvrsnu domaću kuhinju i baterije su bile napunjene za sljedeći radni tjedan.


Dragi Varaždine, doviđenja do sljedećeg susreta. Volimo te.Autor: Dražen Kaužljar

1 view0 comments
bottom of page