*
top of page

Živjeti zdravo kod kuće

Jučer mi je na aplikaciji Viber u grupi koronavirus.hr došla poruka s preporukama za zdrav život kod kuće.

Na slici su prikazane četiri preporuke: (1) započnite dan s doručkom, (2) tjelesna aktivnost čuva vaše zdravlje, (3) ne zaboravite na pravilnu prehranu te (4) ne zaboravite piti vodu.


Od prvog dana korana krize naglašavam važnost dobrog imunološkog sustava svakog od nas te zabrinutost zbog zatvorenosti u malom prostoru.

Iako bi se dalo raspravljati o svakoj pojedinoj preporuci, u nastavku stavljam naglasak na tjelesnu aktivnost.

Vježbanje u stanu je korisno i prakticiram ga. Problem se javlja s povećanjem prašine i nužnosti dodatnog čišćenja stana. Osobito ako u jednom stanu vježba više ukućana, a kvadratnih metara nedostaje. To je i problem s nedostatkom sunca. Ljudima koji imaju svoja dvorišta je nešto lakše. Odlučimo li se ipak jednom dnevno za izlazak na cestu, ili na Jarun, u doba Korone, vrlo je rizično.

Danas sam odlučio izaći van i 5 km istrčati tamo gdje nema nikoga, na praznom željezničkom peronu jer su putnički vlakovi ukinuti.


km 1. O peronu

Peron je objekt uz kolosijek koji omogućava lakši ukrcaj i iskrcaj putnika. Duljine perona ovise od vrsti pruge. Za pruge od međunarodnog značaja, propisana je duljina od 400 metara. Peron u Vrapču dug je svega 200 metara. Kako bih došao do svojih 5 kilometara moram peron pretrčati u jednom i drugom smjeru 12,5 puta.

Ako postoji i nastavak teksta nije me odvela ni policija niti ovi „susjedi“ iz bolnice u Vrapču.
km 2. Putnički terminal

Odlučio sam trčati i do ZET-ovog terminala za autobuse koji se nalazi s druge strane Avenije Bologna. Taj putnički terminal ima dvije zanimljivosti. Zbog velikog broja putnika, koji autobusima dolaze do Vrapča, ostali putnici za njih kažu: „Ima vas kao Kineza!“ Na početku tog terminala završava i Ilica, najdulja ulica u Zagrebu. Duljina Ilice je 5,6 km. To bi također mogla biti relacija mojeg današnjeg trčanja.
km 3. Pothodnik

Peroni imaju visinu od 0,38 do 0,96 metara i zaštitnu ogradu između kolosijeka. Na taj način se pokušava smanjiti broj nedozvoljenih prelazaka preko pruge i povećati korištenje pothodnika. Većina pješaka koristi pothodnik. Ima i onih neosviještenih pješaka koji pretrčavaju cestu, pa i prugu prelaze na divljem prijelazu.

Nedostaci ovog pothodnika su nesigurnost za pješake i nefunkcionalnost za osobe s invaliditetom. Nesigurnost se prvenstveno odnosi na napade „huligana“ radi pljački. Nefunkcionalnost za osobe s invaliditetom se prvenstveno odnosi na loše stanje liftova, odnosno njihovo uništavanje.

Trčanje uz i niz stepenice pothodnika sada je izazov.


km 4. Žuta linija

Koliko god je opasno i nelagodno za pješake u cestovnom prometu kad kraj njih projuri vozač cestovnog vozila, u željezničkom prometu sve je još rizičnije. To su osjetili putnici na peronima kad kraj njih projuri brzi ili protutnji teretni vlak. Zbog toga se na peronima nalaze žute linije. One osiguravaju dovoljan sigurnosni razmak za putnike. Propisana širina perona iznosi od 2,50 do 3,30 metara. Za razliku od onog perona u Kustošiji, ovaj u Vrapču zadovoljava uvjete. Teretni promet nije ukinut i opasnost postoji te se i dalje treba pridržavati žute linije. Najčešća pogreška u prometu je kada se opustimo i pomislimo kako nam se ništa ne može dogoditi.

Trčim s pravilne strane žute linije.
km 5. Grafiti

Na peronima postoje zaštitne ploče koje su idealne za grafite. Postoji nešto što nije tako lijepo, a to je uništavanje službene zgrade stajališta i ploča s upozorenjima. Kako bi se uljepšali peroni i izbjeglo uništavanje željezničke imovine super bi bilo tu ideju proširiti na sustavno oslikavanje svih željezničkih perona u Zagrebu.

Kad već nema publike koja bi bodrila i davala dodatnu snagu za zadnju dionicu trčanja podrška su ovi grafiti.


Skoro 6. km

Iako ne jurim dok trčim poput nekog nervoznog vozača cestovnog vozila, ipak ću malo za kraj ubrzati. To znači dosta priče, red je smočiti majicu!

Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar

Unsplash / Jakob Owens

Viber

124 views0 comments
bottom of page