*
top of page

Šetnicom Botaničkog vrta u Zagrebu za bolju kvalitetu života

Updated: Feb 11, 2021


Portali su puni loših vijesti, a urednici se pravdaju kako ljudi najviše čitaju crnu kroniku. Mene obično privlače neobične i lijepe stvari. Tako sam iz vlaka primijetio kako se uz južnu stranu Botaničkog vrta gradi nešto posebno. Nisam dobro vidio o čemu se radi pa sam jedan dan prošetao tamo i shvatio kako se radi o šetnici. Na službenoj web stranici Botaničkog vrta piše kako se radi od Sjenatoj šetnici cijelom duljinom južne strane vrta kao trajnog pješačkog pasaža od mosta na Miramarskoj do Crnatkove ulice.

Nažalost, primijetio sam nešto i ne tako lijepo: na području Zagreb Glavnog kolodvora, uz sam rub, između pruge i leđa Botaničkog vrta, a gdje je zabranjeno hodanje, prolazilo je desetak ljudi. Kako u jednom tako i u drugom smjeru.

S prometnog aspekta, pješački tok uz prugu do Crnatkove ulice i nazad privukao mi je pozornost. Uz nešto pripreme bilo je moguće izbrojiti 200 vlakova iz oba smjera koji svakodnevno dolaze na i odlaze sa Zagreb GK. Najveći broj vlakova odnosi se promet u vršno vrijeme; vrijeme dolaska i odlaska sa posla ili iz škole (29 vlakova u sat vremena): od 7 do 8 sati ujutro te od 15 do 16 sati popodne. U tim razdobljima svake minute prođu 2 do 3 osobe po nedozvoljenom području kolodvora. U ostalim periodima taj se broj smanjuje na 30-tak osoba po satu. Pri tome naiđe i poneka osoba na biciklu, romobilu pa čak i na mopedu. Dosta se koriste mobiteli i slušalice, a pri tome svake četvrta osoba prelazi preko kolosijeka.


https://www.youtube.com/watch?v=nsP1PvNfTFk&fbclid=IwAR1a3YT1Bjulf8m09CjKOoVO1VN92msvaBgOEekA9jJ63YEn_bo8brsf354


U svijetu postoje zanimljiva pozitivna iskustva i rješenja. Neka od njih moguće je pronaći na web portalima safety.guru INSTITUTA. U Kanadi se pokrenuo projekt u kojem doktori na recept dijele besplatne obilaske muzeja kako bi se poboljšalo tjelesno i psihičko stanje ljudi. Danci u gradovima sade voćke čije je plodove moguće slobodno jesti. Japanski znanstvenici tvrde kako je „kupanje“ u šumskom zraku ljekovito...


Kad sve navedeno pokušamo složiti u nove preventivne aktivnosti vezane uz sigurnost života i zdravlja ljudi, dolazimo do mnogih ideja:

• izgradnja šetnice od V. perona Zagreb GK, preko vježbališta i mosta na Miramarskoj do Sjenate šetnice

• uređenje IV. i V. perona te svih zgrada uz V. peron uz pomoći suvremenih street-art umjetnika

• poticanje hodanja i vježbanja kao zdravog načina života

• poticanje obilaska Botaničkog vrta koji u centru grada ljude liječi ljekovitom atmosferom

• organiziranje različitih događaj na šetnici

• provođenje svakodnevnih rutina poput kave pod pauzom na šetnici ili u Botaničkom vrtu.


Ne tako veliki preinake znatno bi podigle kvalitetu kretanja na željeznici i željeznikom okruženju, kao i stvorile ugodniji prostor za život.

Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar

53 views0 comments
bottom of page