*
top of page

‘Šestica’ je najbolja u Europi

Udžbenik iz hrvatskog jezika za šesti razred „Šestica“ proglašen je najboljim udžbenikom u Europi na međunarodnom natjecanju BELMA − Best European Learning Materials Award.


Kako je priopćio nakladnik udžbenika, Profil Klett, skupina hrvatskih učitelja osvojila je prvo mjesto i prestižnu nagradu zbog visoke kvalitete materijala koji promiču ljubav prema čitanju u digitalno doba. Jedna od autorica, Diana Greblički-Miculinić, istaknula je da su željeli stvoriti suvremen udžbenik koji svojom kvalitetom poziva na čitanje, približava književnost učenicima i otvara svjetove.

Tročlani žiri, kojeg čine međunarodni stručnjaci iz područja obrazovanja, Hrvatskoj je dodijelio prestižnu nagradu istaknuvši kvalitetu materijala koja je idealna za promicanje ljubavi prema čitanju u digitalnom dobu. Naglašeno je kako je hrvatska književnost jasno pozicionirana u odnosu na svjetsku književnosti.

Uz pohvale, žiri je uputio i nekoliko korisnih savjeta i prijedloga za poboljšanje budućih materijala poput dodavanja zadataka za rad u paru ili grupama, rasprava i kreativnih projekata.


"U doba kada na javno mnijenje sve više utječu lažne informacije i trivijalizacija sadržaja, a sve veći utjecaj ima pseudoznanost, Profil Klett sebe vidi kao saveznika učiteljima u borbi za znanje i to smatra svojom ulogom u društvu. Znanje nikad nije bilo vrijednije u svijetu brzih promjena i nesigurnosti uzorkovanih pandemijom. Ponosan sam na cjelokupni tim i učitelje koji su radili na nagrađenoj Šestici, pokazali smo kako hrvatski učitelji mogu biti uspješni u Europi i siguran sam da će udžbenik pomoći mnogim učiteljima diljem Hrvatske u poučavanja naših učenika" zaključuje Dalibor Greganić, direktor Profil Kletta, izdavača nagrađenog udžbenika.


Za ovaj veliki međunarodni uspjeh Hrvatske na natjecanju BELMA zaslužni su prije svega autori udžbeničkog kompleta − učitelji Hrvatskoga jezika s dugogodišnjim iskustvom poučavanja učenika: Diana Greblički-Miculinić, Lidija Sykora-Nagy, Dejana Tavas i Krunoslav Matošević, Ela Družijanić Hajdarević, Zrinka Romić, Nataša Jurić Stanković.


U izradi nagrađivanog udžbenika sudjelovao je i prošireni tim hrvatskih stručnjaka pa je tako za grafičko uređenje zaslužna Marina Hrupec (Studio 2M), dok je autor ilustracija Dragan Kordić. Digitalni obrazovni sadržaji izrađeni su unutar IZZI digitalne platforme, a nagrađeni autori su: Dejan Varga, Majda Čolak, Hana Tepeš i Andrijana Mihaljević. Udžbenik su uredile Klara Šarčević i Diana Greblički-Miculinić.Uredila: Sanja Paić

Foto: Internet

26 views0 comments
bottom of page