*
top of page

Čuda svakodnevnog života tako su uzbudljiva...

"Čvrsto vjerujem da bi slika trebala vrijediti tisuću riječi i da ima za cilj ispričati priče kroz svaku fotografiju ili seriju fotografija koje napravim. Mnogi me ljudi pitaju što se krije iza Čuda svakodnevnog života što je naziv moje web stranice.


Temelji se na citatu mog omiljenog fotografa, Roberta Doisneaua, koji savršeno sažima moju filozofiju o uličnoj fotografiji – „Čuda svakodnevnog života su tako uzbudljiva; nijedan filmski redatelj ne može organizirati neočekivano što se nađe na ulici.” pojašnjava autorica fotografija.


Njeno ime je Mary Crnković Pilas i rođena je i odrasla u Sydneyu, u Australiji. U Hrvatsku, odnosno Zagreb se preselila 1992. godine nakon završenog studija glazbe i francuskog jezika. I od tada je ovdje. Kako je oduvijek bila zainteresirana za fotografiju, 1995. godine završava tečajeve analogne fotografije u Fotoklubu Zagreb kako bih unaprijedila svoje vještine. No, zbog posla i obiteljskih obaveza, dugi niz godina fotoaparat je stajao na polici, sve do odlaska na Camino de Santiago. Hodajući od Porta do Santiaga de Compostele, 2016. ponovo se zaljubila u fotografiju. Po povratku sa putovanja završava tečaj digitalne fotografije.

Najviše ju zanima crno-bijela ulična i dokumentarna fotografija te voli dokumentirati obične obične ljude i prizore.


Osvojila je brojne nagrade i izlagala fotografije u Fotoklubu Zagreb, Fotoklubu Rijeka, Fotogaleriji Dubrava, Memorijalnom foto natječaju Gorana Terzića, F.I.A.P.-u, Ostalih sto itd., kao i samostalne izložbe u Knjižnicama grada Zadra i Zagreba. Njezine fotografije objavljene su i u prestižnom kineskom časopisu Putnik s fotopričom o zvončarima Kastavštine u Hrvatskoj.


"Sasvim slučajno sam naišla na umjetnike koji su oslikavali željezničko stajalište Trnava, dok sam bila u autobusu na putu kući. Kao ulični fotograf, bila sam prilično fascinirana scenom i morala sam izaći iz autobusa, iako to nije bila moja stanica i napraviti nekoliko fotografija" sasvim slučajno, Mary se pridružila Koracima koji čine razliku....


Ova galerija fotografija se odnosi na oslikavanje ulične bojanke. Fotografije stajališta su još u nastajanju.


Uredila: Sanja Paić

Fotografije: Mary Crnković Pilas49 views0 comments
bottom of page